De ‘klimaatspijbelaars’ liggen nog vers in ons geheugen. Miljoenen jongeren kwamen in beweging om de aarde te redden. Talloze initiatieven werden genomen, dikwijls door zeer jonge kinderen.
Een staalkaart van deze jongeren biedt het aantrekkelijke prentenboek Oud genoeg om de aarde te redden. Twaalf schoolkinderen van over de hele wereld worden voorgesteld: Felix Finkbeiner uit Duitsland, de Indiase Himangi Halder, de Kenyaanse Eunita Atitwa, Jordan Salama uit New York…Wat speurwerk op het internet leert ons dat het niet om gefingeerde jongens en meisjes gaat. Ondanks de afwezigheid van levensechte foto’s, blijken alle initiatiefnemers van vlees en bloed te zijn. In hun eigen land – vaak zijn ze nationale beroemdheden – zetten ze diverse acties op touw om van onze aarde een betere plek te maken.
Telkens over twee pagina’s wordt elk initiatief voorgesteld door middel van een aanlokkelijk landschap in zachte pastelkeuren. Over het landschap verspreid zien we kinderen welgezind en vrolijk samenwerkend aan de slag. In Indonesië planten kinderen mangrovebossen om overstromingen tegen te gaan. In Zuid-Afrika beschermt Hunter Mitchell de met uitsterven bedreigde neushoorns. In het Amerikaanse Brooklyn dringen kinderen het zwerfvuil terug. In Frankrijk richt de elfjarige Vincent Depaire een biologische groentetuin op…
Op elk overzicht wordt in een inleiding het initiatief geschetst. In het landschap zelf wordt met instructieve inzetten geduid hoe de praktische uitwerking verloopt. Elk initiatief appelleert aan een nobele eigenschap die in elk kind huist: van het simpele ‘groot genoeg zijn’ tot ‘het vindingrijk genoeg zijn ‘, het ‘slim genoeg zijn’ en het ‘toegewijd genoeg zijn’.
Achteraan vinden we een lijst met websites om verder informatie te garen en nog tien suggesties voor lokale initiatieven: van ‘denk goed na voor je in een vliegtuig stapt’, ‘doe de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen’ tot het militante ‘ga staken’ en ‘ga demonstreren’.
De illustraties van de hand van de Zweedse Adelina Lirius zijn duidelijk geïnspireerd door het werk van Alain Grée. Op elke pagina zien we varianten van kleine Toms en Inges in de typerende, wat houterige, maar liefelijke poses die aan de naïeve schilderkunst doen denken.
Deze uitgave, die past in de stroom publicaties die in de uitgeverswereld het Greta effect wordt genoemd, zal zeker veel jonge lezers tot actie aansporen. Het enthousiasme dat van de kinderen uitgaat en de ijver die vertoond wordt kan ook tegengewicht bieden voor verlammende angst die veel kinderen tegenwoordig naar de spreekkamer van de kinderpsychiater leidt. Los van deze eventuele motivatie om een kind dit boek te bezorgen, is Oud genoeg om de aarde te redden ook een fijn en informatief kijkboek. Voor het zeer jonge kind dat met vragen zit, kunnen de platen als zoekplaten opgevat worden om dan als vertelstof te dienen.
De jonge lezer wordt rechtstreeks aangesproken in de tekst op de achterflap:
Ik ben slim genoeg om dit boek te lezen,
ik ben betrokken genoeg om het nieuws te volgen,
ik weet genoeg om het verschil te maken,
ik ben oud genoeg om de aarde te redden!
Ontmoet kinderen die in actie komen tegen klimaatverandering! Lees over hun projecten en ontdek dat het redden van de planeet hier begint… bij jou.
Dirk Tavernier