Wat zit er onder het water of diep onder de grond? Dit boek neemt je mee’ naar die verborgen werelden. Aan de blauwe kant duik je onder water; aan de rode kant verdwijn je onder de grond.
Wij kozen eerst voor de blauwe kant. Natuurlijk leven er in meren en oceanen allerlei grote en kleine vissen, en zwemmen er unieke exemplaren tussen de koraalriffen. Maar in dit boek leer je ook wat mensen onder water doen. Sommigen duiken met kabels en zuurstofflessen, terwijl anderen afdalen in een duikpak, een duikerklok of met een lift. De eerste onderzeeboten werden gebouwd in de zeventiende eeuw Ze kwamen vooruit met roeispanen, pedalen en zwengels. Moderne kernonderzeeërs hebben sterke motoren en grote voorraadruimtes en kunnen oneindig lang onder water blijven. Wetenschappers bestuderen van uit onderzeeërs de diepzee of gaan op zoek naar scheepswrakken. In 2000 ontdekten wetenschappers een veld van onderzeese schoorsteenpijpen; ze noemden het Atlantis.
We draaien het boek om, want we zijn ook nieuwsgierig naar wat onder de grond leeft en beweegt: kevers, wormen, duizendpoten, springstaarten en mieren die heuse steden bouwen. Andere dieren hebben een ondergrondse schuilplaats of leggen een verborgen voorraadkamer aan, zoals de mol, de das en de vos. In Afrika zijn er molratten en in Noord-Amerika prairiehonden; ze leven in kolonies die soms honderden dieren tellen. Ook de mensen gebruiken de ruimte onder de grond om hun ding te doen. Onzichtbare kabels en buizen vervoeren water, elektriciteit en gas naar hun bestemming. Boorputten voor aardgaswinning kunnen tot 6000 meter diep zijn. Mensen reizen ondergronds via tunnels onder een bergpas of onder de zee om van het vasteland op een eiland te komen. In grote steden zijn er metrolijnen metersdiep onder de grond om passagiers snel van de ene plek naar de andere te voeren. Archeologen zoeken in de aarde naar sporen van mensen, paleologen bestuderen fossielen, dat zijn versteende resten of sporen van planten en dieren. Mensen ontginnen ook nuttige grondstoffen zoals steenkool, ertsen (ijzer, koper, zink..) of edelstenen (diamant, saffier) in mijnen. Diep in de ondergrond steekt er hier en daar magma, een vloeibare hete massa. Als die naar boven gestuwd wordt is er een vulkaanuitbarsting. De hoge druk en de hitte maken het echter moeilijk om het binnenste van de aarde te bestuderen.