Nachtzwart

Onze recensie

Het is het einde van Wereldoorlog II, maar tijdens de laatste dagen krijgt wat een overwinning moet zijn toch nog een zure nasmaak. In het mijnwerkersstadje Penzberg staat er een groep van het Duitse (nazi-)leger recht tegenover wat zij landverraders noemen. Ze willen strijden tot het laatste moment en maken een verschrikkelijke keuze: de executie van zestien mensen door ophanging. Midden in dit alles staan Schorsch, Marie, haar vader, en Gustl. Mensen aan beide zijden van de oorlog, hoe zien zij dit alles gebeuren?

Dat de Duitse auteur Kirsten Boie terecht meermaals bekroond werd, blijkt meteen in Nachtzwart door de helderen structuur en beeldende schrijfstijl. Tijd en ruimte worden nauwgezet bijgehouden en geschetst, gevoelens van angst en wantrouwen passeren gedetailleerd de revue en ze schuwt allerminst de horror van de geschiedenis, met stroppen, brekende nekken of bloed dat stroomt.

De keuze voor jonge mensen als hoofdpersonages (zijnde Marie en Schorsch) mag niemand verbazen aangezien zij net de exacte doelgroep zijn van dit jeugdboek. Los van de herkenbaarheid die velen vast in hen vinden, of de details en structuur van het hele verhaal, liet Boie hier toch een kans liggen om deze personages nog meer diepgang te geven. Hetzelfde geldt voor het thema verliefdheid, al voelt het alsof deze verhaallijn net bewust dun gehouden is om de boodschap van Nachtzwart dubbel en dik te onderlijnen: laat dit schokkende verhaal uit de grijze zone van oorlog en vrede niet verloren gaan.

Dit boek is een kans om jongeren beter en echter kennis te laten maken met de geschiedenis buiten de theoretische tijdslijnen op school. Het verhaal op zich is er één om verteld te worden, en de omkadering die Boie voorziet maakt het des te toegankelijker. Het nawoord, de begrippenlijst en zeker de behapbare omvang van het boek zorgen voor een met-de-neus-op-de-feiteneffect. En dat maakt het boek extra relevant, want ook in deze maatschappij blijft oorlog en extreme politiek een actueel thema.

Debbie L’homme

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur