Naar de markt

Naar de markt

Onze recensie

Hoeveel kinderboeken zouden er niet gebaseerd zijn op herinneringen aan de eigen kinderjaren? Bij Naar de markt is dat expliciet het geval.

Noëlle Smit draagt het boek op aan haar moeder ‘met wie ik altijd naar de markt ging’. Hoofdpersonages in dit woordeloze prentenboek zijn moeder en dochter die samen naar de markt gaan. Ze houden halt bij de viskraam, de fijne vleeswaren, fruit en groenten, kaas en nog andere kramen tot bij de tweedehandse spullen. Noëlle Smit geeft de kramen weer in heldere, warme kleuren, die een sfeer van gezelligheid oproepen. N

et als op de markt valt op de prenten van alles te beleven en te ontdekken: een man laat een spies met gerookte vissen vallen, waarop een hond er meteen met een vis vandoor gaat; er is een dame met wel heel veel poezen, dochterlief laat haar mandje staan en in mama’s mand kun je volgen wat ze allemaal kopen. Natuurlijk zorgt al dat lekkers voor een feest op het eind: een feest van smaken, geuren en kleuren, waarbij moeder en dochter stralen in hun nieuwe jurk.

Vooral de heldere kleuren zuigen je het boek in, waarbij je blik als vanzelf van hier naar daar beweegt tot die blijft haken aan alweer een leuk detail. Een extra pluspunt is dat de kleurenrijkdom niet alleen in de marktwaren steekt, maar ook in de mensen die er rondlopen. De markt als plek waar culturen elkaar als vanzelf ontmoeten.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur