Een boek over kunst voor kinderen. Hoe maak je dit interessant, aangenaam of zelfs grappig? Alice Harman en Quentin Blake slagen hierin. De lezer wordt meegezogen in 30 beroemde kunstwerken. Ik bedoel echt ‘in’ de werken. De personages die je op deze schilderijen of beeldhouwwerken vindt, vertellen namelijk zelf hun verhaal. Op die manier wordt de lezer meegesleept in een boeiend en grappig verhaal over deze bekende kunstwerken. Ze bevinden zich allemaal in het Louvre.
Het voorwoord is van niemand minder dan Mona Lisa. Zij zet meteen de toon: “Kunst is een miljoen keer leuker als je niet hoeft te voldoen aan allerlei stoffige, saaie verwachtingen, maar er gewoon van kunt genieten – OP JOUW MANIER!” Mona Lisa vertrouwt ons toe dat de andere personages die in haar omgeving hangen in het Louvre, best wel jaloers zijn op haar succes. De andere personages bevestigen of weerleggen dit. De dame van het schilderij ‘portret van een dame’- eveneens van Leonardo da Vinci – onderschrijft alvast deze stelling. Ze snapt niet wat er nou zo bijzonder is aan Mona Lisa. Leonardo heeft haar toch ook geschilderd en zij is toch ook mysterieus?
Ik heb als volwassene zeker ook genoten van dit kunstboek voor kinderen. Eerlijk? Ik heb heel wat bijgeleerd over kunstwerken die ik al jaren ken, maar waar ik buiten de kunstenaar en de naam van het kunstwerk niet (meer) bijster veel meer over weet.
Achteraan in dit boek vinden we naast een lijst van de besproken kunstwerken, ook een tekstje over het Louvre, een aantal tips om naar kunst te kijken, een kunst-tijdlijn en een verklarende woordenlijst.
Dit kunstboek is een aanrader voor jong en oud.
Lut Vanderaspoilden
Tip: Op de site van uitgeverij Lemniscaat staan over dit boek 10 activiteiten die je thuis of in de klas kan uitvoeren.