midden in de winternacht

Midden in de winternacht

Onze recensie

Midden in de winternach t is een bundel met meer dan dertig stemmige kerstverhalen, van bekende en minder bekende auteurs. Op zoek naar mooie betekenisvolle verhalen sprokkelde Ineke Verschuren oude en recente teksten bij een. Verhalen van Annie M.G.Schmidt, Paul Biegel en Mies Bouhuys staan naast vergeten teksten van C.E. Pothast-Gimberg, C.M. van Hille-Gaerthé en Willem MacLennan. De verhalen van o.m. Jakob Streit, Max Bolliger of Georg Dreissig zijn vertaald uit het Duits.

Inneke Verschuren verzorgde de vertaling en herschreef ook de oudere teksten zodat het geheel vlot en aangenaam leest. Bij elk verhaal wordt een leeftijdsaanduiding gegeven. Er zijn voorleesverhalen voor kleuters vanaf 3 jaar. Maar ook oudere kinderen tot de leeftijd van zowat twaalf jaar vinden in deze bundel mooie aangepaste lectuur. Sommige verhalen leunen aan bij het kerstverhaal, zoals de legenden van Jakob Streit over de rovers die Maria en het kind ontmoeten of de legende van de manke herder die genezen terugkeert uit de stal. In ‘Mijn stal, zei de os’ vertelt de os dat hij aanvankelijk niet blij was met de komst van de familie in zijn stal, en pas later begreep hoe bijzonder het was dat God juist deze plek had uitgekozen voor zijn zoon.

De meeste verhalen hebben een religieuze betekenis. De kernboodschap is dat het kerstkind mensen zo kan beroeren dat ze echt veranderen. Ze worden zoals de oude boer of de trotse koning diep geraakt en beseffen hoe hard en ontoegankelijk ze tot dan waren. Ook al leefden ze goed en deelden ze hun rijkdom met anderen, het gebeurde vaak alleen maar uit liefde voor henzelf en niet uit liefde voor de anderen. De komst van het kerstkind brengt hen nieuw leven op een moment dat alles leeg en dor lijkt. ‘Waarom doe ik dat?’ vragen de personages zich af in het gelijknamige verhaal, waarin een klein gebaar van goedheid een kettingreactie van goede dingen te weeg brengt. In andere verhalen brengt het kerstkind of een engel troost aan eenzame of verdrietige mensen. Het kerstkind begeleidt een oude dokter door de donkere winternacht tot bij een ziek kind. Een lichtende gedaante zorgt ervoor dat Roberto veilig door het dal van de Rio Grande kan trekken om een heiligenbeeld naar een afgelegen parochie te brengen. Midden in de winternacht is een echt gezinsboek dat de kersttijd een bijzondere glans kan geven. Je vindt er voorleesverhalen voor kinderen van verschillende leeftijd en liedjes om samen te zingen en te musiceren. De recepten nodigen uit om samen iets te bakken en misschien kan je daarmee gewoon weer anderen blij maken en meteen proeven van de vreugde van het geven, een motief dat in verschillende kerstverhalen opduikt.

Naast verhalen, vind je in deze bundel ook veel bekende kerstliedjes met de bijhorende muziek en enkele leuke recepten om samen met de kinderen uit te proberen.

Rita Ghesquière

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur