Maar ik ben jou niet

Onze recensie

Voor hen die de moed vinden om op te staan, hoe vaak het leven hen ook laat struikelen.

De zestienjarige Jamie wordt in een pleeggezin geplaatst. Ze woonde daarvoor samen met haar moeder en haar tweelingzusje. Er is iets traumatisch gebeurd in het gezin waardoor ze niet meer kon thuisblijven en opgenomen wordt bij de familie Mulder. Die heeft één dochter, Mira, die een paar jaar ouder is dan Jamie. Jamie kan het wel vinden met Mira, maar toch is alles anders, ze eten vegetarisch en hun huis ligt ver van de stad. De eerste nacht hoort Jamie van alles, ze is er niet gerust in en gaat kijken aan het raam, van waaruit ze in het donker een schaduw van iemand denkt te zien.  Ze hoort ook steeds rare geluiden die de anderen blijkbaar niet horen. Ze vraagt zich af of ze er wel veilig is. Jamie leert via Mira vrienden kennen en dat bevalt haar wel. Op een avond, wanneer Mira’s ouders even weg moeten, komt Mira’s vriendin Iggy langs. Wanneer even later ook Mira’s vriend toekomt, besluit Jamie naar haar kamer te gaan. Maar dan loopt alles uit de hand, ze hoort iemand de trap opkomen tot voor haar kamerdeur…

Maar ik ken jou niet is een spannend boek dat bijzonder vlot leest. In de korte hoofdstukken worden heden en verleden afgewisseld. Door de passages uit het verleden kom je te weten hoe Jamie aan al haar verdriet, angst, schuldgevoel en wanhoop komt. Pas op het einde van het boek verneem je waarom Jamie geplaatst werd en wat de titel precies betekent.  De eigenlijke ontknoping komt heel onverwacht. Een interessant boek met een eigentijds verhaal over hoe een gezin kan ontsporen en hoe je dat als kind wel moet meedragen en verwerken.

 

Magela Thielemans

 

Weetje

Nadine Swagerman (1989) debuteerde in 2018 met de Young Adult-thriller Eén waarheid. In 2019 won ze hiermee de Jonge Jury Debuutprijs. Maar ik ben jou niet is haar tweede boek.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur