Luister naar mijn trompet

Onze recensie

Iedereen die kinderen wil leren lezen, kent het probleem: er zijn zo weinig boekjes voor beginnende lezers met een goed verhaal. De leestechniek verdringt meestal het leesplezier. De reeks Tijgerlezen wil expliciet boeken brengen die leuk zijn om te lezen en waar kinderen dan ook zelf naar grijpen. De reeks mikt op een doelgroep van 5 tot 9 jaar, een ruime groep dus en veel ouders kunnen het dan ook lastig vinden dat er op de kaft geen specifiekere aanduiding staat.

Dit boekje is in elk geval geschikt voor kinderen na een klein jaar leesonderwijs, ze moeten immers woorden kunnen lezen met tweeklanken en meerdere medeklinkers na elkaar zoals ‘luisteren’ of ‘olifants’. Het boekje bevat ook veel moeilijk leesbare klanknabootsingen, maar daar helpen splitsingen en herhalingen de beginnende lezer: GW-ALP, SP-erk!, DW-erk, TW-erk …

Het verhaal is heel eenvoudig: het varkentje Biggie laat zijn vriend Olaf de olifant horen dat hij trompet kan spelen of tenminste dat probeert hij toch, van Bleuuurrrk tot BLONK. Dat confronteert Olaf met een reusachtig probleem: hoe moet je aan je beste vriend duidelijk maken wat je er écht van vindt …

Is dit een leuk boek voor beginnende lezers? Wis en waarachtig wel! In al zijn eenvoud bekoort het door een fijne mix van humor en emotie mét een diepere laag. Het vertelt ongedwongen maar fijngevoelig iets over het wezen van ware vriendschap. Dat doet het in een speelse en efficiënte wisselwerking tussen beeld en tekst in een soort stripvorm met bijzonder expressieve illustraties. Het enthousiasme van Biggie kan je zó van zijn mimiek en gebaren aflezen, net als de hevige emoties van Olaf, gaande van nieuwsgierigheid over toenemend ongemak tot verlegenheid.

Het is een extra verdienste van de uitgever dat die ook in het buitenland gaat struinen naar het beste leesvoer voor beginnende lezers én dat die de beste vertalers zoekt, in dit geval Edward van de Vendel, van wie je het vertaalplezier in de tekst kunt voelen.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur