Liefdesbrieven aan de sterren

Liefdesbrieven aan de sterren

Onze recensie

Na de dood van haar zus May start Lauren op een andere school. Ze voelt zich onwennig, een buitenbeentje en tegelijkertijd is het fijn dat ze niemand iets hoeft te vertellen over May. Want wat wil en kan ze vertellen over de dood van haar zus? May was ouder en toch voelt Lauren zich erg schuldig over alles wat er gebeurd is.

Ook de scheiding van haar ouders valt haar zwaar, vooral sinds haar moeder naar de andere kant van de VS verhuisde. Daardoor woont Lauren nu een week bij tante Amy en een week bij papa. Hoe goed tante Amy ook haar best doet om Lauren een thuisgevoel te geven, haar Jezusverhalen en haar Jezusvrienden werken vervreemdend. En ook met papa lukt het niet om te praten over het verleden. Maar Lauren is wel blij en dankbaar dat hij ten minste trouw gebleven is aan wat eens een leuke thuis was.

De eerste schrijfopdracht voor taal is een brief schrijven aan een overleden persoon. Lauren neemt de uitdaging aan en schrijft een brief aan Kurt Cobain, de leadzanger van Nirvana, een groep waar haar zus mee dweepte. Het lukt haar echter niet om de opdracht in te leveren bij mevrouw Buster, want in die brief heeft ze een stukje van haar ziel gelegd. Wel ontdekt Lauren hoe bevrijdend schrijven kan zijn. Ze blijft brieven schrijven aan overledenen sterren vaak jong gestorven mensen van wie het levensverhaal haar raakt. River Phoenix, James Joplin, Jim Morrison, Heath Ledger en Amy Winhouse doen haar denken aan haar zus May die haar leven liet bepalen door drugs en alcohol en er ten slotte bewust of onbewust een einde aan maakte. Elisabeth Bishop en John Keats schrijft ze omdat ze haar de kracht van taal en poëzie laten ontdekken. Amelia Earhart is een buitenbeentje in de reeks. Als eerste Amerikaanse pilote stak ze de Atlantische oceaan over. In 1937 verdween haar vliegtuig uit de lucht tijdens een lange vlucht. Ze was pas veertig. Lauren bewondert deze dappere vrouw. Met haar deelt ze een droom uit haar eigen kinderjaren: het verlangen om te kunnen vliegen.

In de loop van het schooljaar voelt Lauren zich meer thuis op school. Ze sluit vriendschap met Hannah en Natalie en leert Sky kennen, een jongen die ook nieuw is op school. Als blijkt dat Sky May kent van vroeger sluipt de argwaan weer binnen. Ze weet niet hoe het verder moet en doet dwaze dingen. Door de zorg en het vertrouwen van anderen en al schrijvend ontdekt Lauren wie ze is, maar ook dat de dood niet het einde is. Ik weet dat jullie dood zijn. Maar ik hoor jullie allemaal.’ Wij waren hier. Ons leven telde’.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur