Licht uit, Lennart

Onze recensie

’s Nachts moet het licht in de kamer van Lennart aanblijven. Hij is niet echt bang van het donker, maar wel van alles wat zich na bedtijd in zijn kamer schuilhoudt. Daar zitten immers de meest angstaanjagende wezens. Zijn ouders raken doodvermoeid en zijn ten einde raad. Maar op een dag vindt Lennart een boek op zijn bed: ‘Hoe maak ik monsters bang?’ Zou hierin zijn redding te vinden zijn?

De auteur, Josh Pyke, is een Australische zanger en schrijver van liedteksten. Dit boek is zijn eerste kinderboek. Samen met de illustrator Chris Nixon bracht hij een pareltje uit. Zowel tekst als illustraties zorgen ervoor dat het verhaal bij kleuters heel herkenbaar overkomt.

De prenten zijn ingekleurd in verschillende tinten blauw , zalm en beige. De lezer komt hierdoor meteen in de sfeer. De monster-wezens in de donkere nacht zijn gestileerd en suggestief, waardoor  je gaat twijfelen of die wezens wel écht verborgen zijn in Lennarts kamer. De tekst is vaak grappig: “…een schaduwachtig, superschetensmerig, stinkbuikerig vliegend beest met vleermuisvleugels …” Door het telkens terugkerende “Maar Lennart gilde ‘Nee’!”, kunnen de kleine toehoorders al snel mee gillen.

Dit boek gaat in op een situatie die in vele jonge gezinnen heel herkenbaar is. En wellicht is de oplossing die de ouders van Lennart bedachten wel het proberen waard?

Lut Vanderaspoilden

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur