Kom je mee?

Kom je mee?

Onze recensie

De ouders van Nesta zijn gescheiden en nu woont hij week om week bij zijn vader of zijn moeder. Maar zijn kat Bardo mag niet mee naar papa, omdat die op een appartement woont en geen tuin heeft. Nesta mist Bardo heel erg wanneer hij bij zijn papa is. Hij bedenkt een plan om zijn poes in zijn gymtas stilletjes te ontvoeren, eerst mee naar de klas en daarna mee naar papa. Bardo vindt de poes van papa’s buurvrouw wel leuk, en wil naar haar toe springen over de balustrade van het balkon. Maar dat is veel te hoog en veel te ver!….

Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-figuur, Nesta, wiens ouders gescheiden zijn. Het gaat vooral over de intense vriendschap tussen een jongen en zijn kat, maar kaart ook een aantal thema’s aan waarmee kinderen van gescheiden ouders te maken kunnen krijgen: mama en papa die mekaar niet meer knuffelen wanneer je een zwemdiploma haalt, het gemis van je huisdier tijdens de week dat je bij de andere ouder woont, het gevoel wanneer je ene ouder een negatieve opmerking maakt over het gedrag van je andere ouder, het aanpassen aan de totaal verschillende omgeving waarin elk van je ouders nu leeft, ouders die een nieuwe relatie aangaan. Deze thema’s worden op een voor kinderen erg herkenbare manier gebracht. Ze kunnen een aanzet zijn voor een gesprek tussen gescheiden ouders en hun kind over de manier waarop het kind de scheiding ervaart.

De bladvullende tekeningen zijn zeer aantrekkelijk. Er wordt gebruik gemaakt van de collagetechniek, met veelkleurige figuren en objecten tegen een achtergrond in sobere grijs-, blauw- of beigetinten.

Myriam Vanderzeypen

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur