Het is typisch Van Lieshout, een boek over kleuren beginnen met twee bladzijden zwart en wit. De tekst start letterlijk uit het niets: ‘Niets. Is niets wit, als een vel papier waar nog niets op geschreven staat? Of is niets zwart, als alle lichten uit zijn en je geen hand voor ogen kunt zien? Is niets misschien blauw, als een lege lucht zonder vogels, wolken en vliegtuigen erin?’ Al snel word je ondergedompeld in een bad van kleuren en kunstwerken.
Als een volleerde gids verstaat Van Lieshout de kunst de bezoekers van zijn boek-tentoonstelling te blijven boeien met interessante weetjes en verrassende feiten. Zo kom je te weten waarom de lucht blauw is of liever waarom wij op aarde de lucht als blauw zien, waarom bruin ‘het stiefkind’ onder de kleuren is, waarom rood zo populair is, waarom blauwe verf vroeger zo duur was en waarom printers vier cartridges hebben.
Telkens opnieuw word je verrast door de eigenzinnige verbanden die Van Lieshout legt, zoals tussen de groene smaragd en een zonnebril of tussen de Nederlandse vlag en worteltjes. Het boek begint met enkele algemene hoofdstukken over hoe je kleuren ziet, kunt werken met kleuren en kleuren kunt maken.
Daarna gaat Van Lieshout dieper in op de kleuren geel, blauw, groen, oranje, paars en roze. Veel aandacht gaat uit naar de symboliek en gevoelswaarde van kleuren, die Van Lieshout illustreert aan de hand van schilderijen van Mondriaan, Van Gogh; Boucher, de holbewoners van Altamira en vele anderen. Verhelderend is de uitleg over het mengen van kleuren en contrasterende kleuren aan de hand van kleurencirkels.
Het boek is erg verzorgd vormgegeven met hoogdruk op de kaft, de namen van de kleuren in de betreffende tinten in de tekst en mooi uitgebalanceerde bladspiegels. Zonder twijfel een boek dat het leven meer kleur kan geven.
Jan Van Coillie