Elf vrienden hebben samen gezellig gegeten. Wie zal nu de tafel afruimen? Natuurlijk heeft niemand hier zin in. Dus schuiven ze die taak naar elkaar door. De grootste begint en zo schuiven ze de klus door van groot naar klein: Beer, Pony, het meisje, Hond, Poes, Hondje, Schildpad, Konijn, Vogel, Muis en Bij. Maar Bij is toch veel te klein voor deze afruimklus?
Het verhaal wordt grappig uitgebeeld in de kenmerkende collagestijl van Barbara De Wolf, die we ook al konden bewonderen in ‘De Nietsmachine’ en ‘Tijger’. In Kleintje schuift elk dier de vaat door naar een kleinere buurman. Op elke bladzijde wordt de stapel vaat groter door een nieuw bord met bestek. Op het eerste gezicht lijken de tekeningen chaotisch, maar als je goed kijkt, zie je vaak leuke details. Niet alle aanwezigen aten hetzelfde. De beer snoepte uit de honingpot, het meisje liet enkele erwtjes op haar bord liggen en Poes smikkelde een vis op. Kop en graten liggen nog op haar bord.
Het thema van het boek is goed herkenbaar voor kleuters. Helpen met het dekken of afruimen van de tafel is niet altijd de meest gegeerde klus in een gezin. In dit verhaal heeft elk dier een smoes om de klus te vermijden. Elke tafelgenoot schuift de klus ook door naar een kleiner dier. Is dit wel fair? Een mooie aanleiding om over deze thema’s in gesprek te gaan.
Het tellen krijgt een belangrijke plaats in dit boek. Bij elke doorschuifronde komen er een nieuw bord, een beker een vork en een lepel bij. Ook hiermee kan je met een kleuter aan de slag.
Kortom, Kleintje is een veelzijdig boek waar je thuis of in de klas vele richtingen mee uit kan.
Lut Vanderaspoilden