Kleine tractor is jaloers

Onze recensie

Kleine tractor woont op boerderij De Grote Eik, samen met een heleboel dierenvrienden. Zijn allerbeste vriendin is Lili, de aanhangwagen. Op een dag staat er een knalgele sportauto op het erf van de boerderij. Iedereen kijkt ernaar met volle bewondering, uitgenomen kleine tractor. De sportauto maakt hem onrustig en dat is terecht, want alle dieren en vooral Lili hebben enkel nog oog voor die snelle wagen. Sportauto nodigt Lili zelfs uit op een intiem uitje naar de rivier. Maar dat loopt niet zo goed af voor sportauto.

Op een humoristische manier bespreekt de auteur hier het thema jaloezie in de vriendschap. Kleine tractor is stikjaloers op de snelheid en de kleur van sportauto en hij vindt het niet leuk dat hij zijn vriendin nu moet delen met die knappe, snelle auto. Maar toch is hij bereid te helpen als sportauto zich uiteindelijk vastrijdt. Hij hoeft immers niet jaloers te zijn. Tractor heeft zijn eigen talenten, die sportauto niet heeft en omgekeerd.

Een heel scala aan thema’s wordt hier in dit boekje beschreven: vriendschap, jaloezie, grootmoedigheid, talenten. Toch blijft het luchtig en leuk door de schrijfstijl en de illustraties. Het is ook nooit belerend. De auteur werkt vooral met dialogen. Dat houdt de vaart in het verhaal. De illustraties zijn eenvoudig en beslaan telkens twee bladzijden. Met een paar subtiele pennentrekken slaagt de illustrator erin de voertuigen enkele menselijke trekjes mee te geven.

Dit is een mooi prentenboek, zowel om voor te lezen als om zelf te lezen. Het biedt veel stof voor een nabespreking.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur