De collages met bordpapier, karton en beschilderde papiersnippers ogen prettig rommelig. Ze bieden een passend decor voor de met potlood geschetste figuurtjes die springerig over de pagina’s krioelen.
Daardoor passen de illustraties helemaal bij de thematiek van dit boek. Zodra Kleine Mol wakker wordt, is het gedaan met de rust. Hij kan niet stilzitten, raast maar door, is snel afgeleid, vergeet zijn spullen of maakt ze per ongeluk stuk. Zijn klasgenootjes willen niet meer met hem spelen, de anderen noemen hem vervelend, lastig, hyperactief of moeilijk.
Op de prent zie je die woorden letterlijk op etiketten staan, een sterk visuele vondst. De juf maakt zich zorgen en ook zijn ouders zijn radeloos. Dan volgt een zwakker moment in de plot: ‘plotseling gooit iemand een krant bij hen binnen met een advertentie: Drukte Dokter: creatieve therapie voor drukke kinderen.’
De oplossing voor Kleine Mol zijn probleem komt zo wel erg gemakkelijk binnen waaien: hij belandt bij het vriendelijke konijn Rosa. Met veel geduld en luisterbereidheid leert ze Kleine Mol zijn eigenheid te aanvaarden, zijn sterke kant te ontdekken en om te buigen tot creativiteit. Haar zachte aanpak wordt in de verf gezet op de illustraties met bloemen, bolletjes wol en een dikke knuffel. Rosa verwoordt haar boodschap ook wel heel erg nadrukkelijk aan Kleine Mol: ‘Kijk, Kleine Mol, jouw energie is net als deze trein. Het heeft een spoor nodig waar het op kan blijven rijden’.
In deze belerende zin staat bovendien een storende fout van de vertaler, die met ‘het’ verwijst naar energie. Het boek kan ongetwijfeld drukke, hyperactieve kinderen een hart onder de riem steken. Door de prenten doet het dat op een aantrekkelijk, lichtvoetige manier. De tekst had echter sterker gekund als de boodschap ‘je bent precies goed zoals je bent’ er minder vingerdik opgelegd was.
Jan Van Coillie