Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: deze uitgave heeft ons ontzettend verrast en meteen in de ban gebracht. Maak dit als recensent mee: je hebt het boek twee dagen in huis en je hebt het dan al driemaal opnieuw gelezen!
Met “ei” of “ij” schrijven? Eén van de harde noten in het Nederlandse spellingonderwijs. Veel kinderen blijven twijfelen (weifelen?) bij een flink aantal woorden, maar ook veel volwassenen hebben het er later nog moeilijk mee. De juf of meester die het speels wil aanpakken kent misschien het ‘ei’-lied of maakt een poster waarop Keizer Napoleon een ei legt op de hei met een zeilbootje in de verte.
Karst-Janneke Rogaar heeft zich echter tot doel gesteld een volledig verhaal te vertellen met alle bestaande “ei”-woorden. (Of tenminste 90 % ervan, de overige 10 % zijn weinig frequente woorden). Dat is haar wonderlijk gelukt zonder dat het verhaal ook maar ergens geforceerd of gezocht aandoet. De extra uitdaging was dat geen enkel ‘ij”-woord mocht gebruikt worden.
Het geheel levert een kostelijk modern sprookje op waarbij je voortdurend moet glimlachen. Je staat versteld van de vindingrijkheid van de auteur. We volgen de reis van Heid, een vriendelijk ogend menselijk figuurtje, en Teit, een ondernemende kat. Dat gaat zo: “Heid en Teit gaan op reis. Teit heeft de pleisters en Heid de broodjes met ei voor allebei. Ze lopen over de hei, over een akker met prei, en door een vallei…”. Zo gaat dat meer dan zestig pagina’s lang. Heid en Teit belanden in het paleis van de Onfeilbare Keizer Ei …
De auteur heeft bovendien zelf het boek geïllustreerd. We kenden haar al als zeer verdienstelijke illustratrice van Frank Groothofs bewerking van het Gilgamesjepos, Spinder van Simon van der Geest en Vriendschap is alles van Stine Jensen. De woorden met “ei’ worden in rode kleur afgebeeld, de andere zaken in groene kleur. Als toemaatje smokkelt Karst-Janneke Rogaar in de tekeningen nog wat extra ei-woorden binnen: een portret van Einstein, een glazen kistje met daarin een eindrapport…
De aandoenlijke figuurtjes van Heid en Teit winnen meteen de sympathie van de lezer en ook de onfeilbare Keizer Ei (die onvermijdelijk aan Humpty Dumpty doet denken) doet uiteindelijk je hart smelten als hij zijn langverbeide meisje vindt… (nota bene: ‘langverbeide’ staat er niet in, en dat had dus best gekund!) Naarmate het verhaal vordert, blijken Heid en Teit hun naam niet toevallig te dragen…en natuurlijk komt ook aan de mooiste verhalen een EInd!
Het boekje zal iedereen, jong en oud, vermaken. We zien vooral een grootse toekomst weggelegd op de basisschool. De juffen en meesters het weten te vinden, hebben er een onschatbaar hulpmiddel bij. Het boekje kan vele malen herlezen worden en bevordert zo het inslijpen van het woordbeeld, nog eens extra ondersteund door de aansprekende illustraties. Ook NT2-leerkrachten kunnen dit inzetten voor het spellingonderricht voor volwassenen.
We doen een boute voorspelling: Keizer Ei verkoopt als een trein, uitgeverij Kluitman vraagt wegens het overweldigende succes aan Karst-Janneke Rogaar om een opvolger klaar te stomen: een verhaal met alle au-woorden (en geen enkel ou-woord). De au-woorden worden dan uiteraard in blauwe kleur afgebeeld.
Dirk Tavernier