Korsakov in de metro

Kabouter Korsakov in de metro

Onze recensie

Kabouter Korsakov verlaat samen met zijn vriend Meneer Wattman hals over kop het kabouterdorp omdat hij ( ten onrechte) beschuldigd wordt van diefstal. De trein brengt hem naar een groot station. Het is er donker. Via een ijzeren roltrap komen ze beneden. Metro staat er? Dat woord kent Korsakov niet, maar James Bruin, een vrolijk verdwaald konijn weet wat het betekent en waar ze zijn. Helaas kan dit konijn dat ook op weg is naar huis, zich niet goed oriënteren. Barry de rioolrat, een journalist ruikt een verhaal en helpt de drie vrienden. Maar eerst moeten ze nog een aantal gevaren trotseren. Korsakov valt door een luikje in de metro en wordt gespot door een kleine jongen Anthony. Zullen de verdwijnpaddenstoelen hem redden?

Via de verluchtingsbuizen verlaten ze ten slotte het metrostation. Even later zitten ze aan tafel bij James Bruin die hen verwent met wortelsoep, worteltaart, wortelpudding en wortelsap. En dan lekker onder de wol in het konijnhol. Kabouter Korsakov in de metro is een kijk-luister- en voorleesboek. De cd die bij het boek hoort, brengt het verhaal als een echt hoorspel met frisse stemmen, leuke liedjes, achtergrondmuziek en gekke geluiden. Kleuters kunnen het verhaal mee volgen in het boek via de kleurrijke en speelse prenten van Emma Thyssen.

Het boek is ook leuk en uitdagend voor beginnende lezers. Kabouter Korsakov in de metro is een echt reisboek vol verrassingen. Een schitterend vakantieboek dus waar groot en klein van zullen genieten. Kabouter Korsakov in de metro doet je met nieuwe ogen kijken naar de mensenwereld. Kabouters en dieren zijn klein. Daarom steekt de grote mensenwereld voor hen vol gevaren. Ze volgen meestal wegen die de mensen niet kennen. De mensen zien hen dus meestal niet, maar als dat wel gebeurt, zorgt het voor ongeloof of angst. De moeder van Anthony gelooft niet in kabouters en krijgt Korsakov ook niet te zien. Toch lijkt de wereld van de dieren op die van de mensen. Barry de rioolrat is als journalist steeds op zoek naar sensatie. Hij hoopt dat Korsakov en James Bruin slechte bedoelingen hebben zodat hij een spannend artikel kan schrijven.

En de gastvrije James Bruin woont in een gezellig hol en kan lekker koken In de tekst zijn heel wat taalspelletjes verwerkt, knipogen naar de volwassen voorlezer of luisteraar. Het konijn maakt leuke verbindingen bijvoorbeeld tussen ‘hand’ en ‘handig’ of van ‘riool’ naar ‘riooljournalistiek’. Hij wijst ook op een aantal uitdrukkingen die met lichaamsdelen te maken hebben zoals ‘iets uit je duim zuigen’ of ‘er je buik van vol hebben’. Zo wordt de taalgevoeligheid van kinderen aangescherpt.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur