Joey en de vlinder

Joey en de vlinder

Onze recensie

Joey droomt over pioenrozen. Eén ervan zegt “Joey, jij bent een echte koningspioen.” Als Joey wakker wordt, grijnst hij van oor tot oor. Dit was wel de mooiste en kleurrijkste droom die hij ooit gehad heeft. Maar … Joey is een biggetje. Hij lijkt helemaal niet op een pioen. Dan ontdekt Joey een vlinder en hij vraagt aan hem: “Wat vind jij eigenlijk: ben ik echt mooi?” De vlinder knikt: “Je pioenkleuren zijn prachtig… jij bent een heel vrolijk biggetje.” Joey is blij met die woorden. Samen met de vlinder spurt hij naar buiten. De vlinder roept naar iedereen: “Joey is de koning onder de bloemen.”

Zelf moest ik even wennen aan dit boekje. De tekeningen zijn erg rudimentair, maar misschien spreekt dit kinderen wel aan. Zelf vond ik er als kind nooit iets aan als de tekeningen niet gedetailleerd of ‘slordig’ ingekleurd waren. Anderzijds: zo’n varkentje met een grote neus, lange oren en een verwonderlijke of heel blije blik…

Ik kan me voorstellen dat kinderen hiervoor smelten. De gebruikte kleuren zijn trouwens zeer lieflijk: geel, oranje, licht magenta, lichtpaars… De lieflijke sfeer wordt nog versterkt door het ‘waterverfeffect’: wolkjes van teveel water naast wolkjes met teveel verf.

Ook de boodschap van het verhaal is waardevol: houd van jezelf / vind jezelf mooi. Een boodschap die we (volgens mij) te zelden horen of nog minder over onszelf verkondigen.

Elke Beckers

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur