Jij en ik en mijn rode fiets

Jij en ik en mijn rode fiets

Onze recensie

JIJ EN IK heel vroeg in de morgen geen auto’s op de weg alleen mijn mooie fiets verder niets jij en ik en mijn rode fiets ik en jij blij blij blij met mijn mooie fiets Jij en ik en mijn rode fiets. Roept dat, mogelijk mits een kleine kleurverandering, herinneringen op aan je jeugd? Of aan de jeugd van je kind? Dan is dit boek een handige landweg terug naar die mooie momenten. Neem je fiets en rijd gezellig mee!

Marit Törnqvist verzamelde in deze bundel 24 versjes van Jujja Wieslander. Deze Zweedse schrijft al sinds de jaren ‘80 liedjes voor kinderen, die in het Scandinavische land nog steeds gebruikt worden in het kleuteronderwijs. Naar eigen zeggen haalt ze haar inspiratie uit het spel van kleine kinderen, die op hun manier de wereld ontdekken, zowel die ‘binnen’ als die ‘buiten’ zichzelf. Enerzijds leren ze namelijk hun eigen gevoelens herkennen, terwijl ze die anderzijds ook naar buiten leren brengen, elk op hun eigen manier. Deze liedjes gaan over schijnbaar triviale belevenissen uit de dag van een kind, zoals touwtjespringen, een beetje regen of een schoen die niet aan de juiste voet wil. Het kind ervaart deze dingen vanzelfsprekend allerminst als banaal. En misschien ook de volwassen lezer, die de liedjes als kapstok kan gebruiken om een mogelijk persoonlijke jeugdherinnering aan op te hangen. Let wel, niet elk van de 24 gedichten is een naïeve ode aan de vreugde. Ondanks de eenvoudige vorm, gaan ze soms minder leuke gevoelens als pijn en verdriet niet uit de weg.

Marit Törnqvist zag in deze liedjes gedichten op muziek. Gelukkigerwijs verdwijnt het ritme niet door het weglaten van de arrangementen (die voor het Nederlands door Hans en Monique Hagen bewerkt werden en door Floor Minnaert gecomponeerd werden en op een gelijknamige cd verkrijgbaar zijn). Ze blijven als het ware als muziek in de oren klinken, zelfs tijdens het stil lezen. Als illustratrice voorzag ze de gedichtjes bovendien van mooie tekeningen, die op eerlijke wijze het thema van de versjes tot uiting brengen. Een mooi voorbeeld van zo’n gedicht/liedje met illustratie is ‘ik ben een boom’, een ongecompliceerd wijsje over hoe twee kinderen zich het leven als een boom voorstellen en het geluid van de inwonende uil nabootsen.

De tedere tekening met twee spelende kinderen en een uil in een verstopt hoekje verbeeldt perfect het gevoel, zodat je je ogen zelfs niet hoeft te sluiten om je het tafereel voor ogen te halen. Jujja Wieslander schreef en Marit Törnqvist verzamelde dus een boek vol kleine lieve ‘zuchtjes’, die je even onverwijld als ongegeneerd terug naar je jeugd terugblazen, en tot de verbeelding en leefwereld van de kinderen spreken. Een pleidooi om ook naar het (spelende) kind te luisteren, dat op zeer creatieve en nog vrij ongeremde wijze zichzelf en de wereld ontdekt.

Om het niet meteen de rigoureuze regels van de prestatiemaatschappij aan te leren, maar het zijn gevoelens te laten uiten. En zelfs om af en toe eens dat kind in de volwassene toe te laten, al zingend en swingend, van dag tot dag, ook zonder fiets. Dag mooie dag ga maar lekker slapen welterusten dag ga maar lekkers slapen dag mooie dag slaap zacht doe je ogen dicht slaap van het donker naar het licht slaap zacht de hele nacht totdat de dag je weer wakker lacht

– Door Sebastian De Witte –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur