In dit boek vertelt de Dood over zichzelf. Hoe ze bij iedereen langskomt, mens en dier, jong en oud, groot en klein. Op elk moment van de dag of de nacht. Hoe de mensen omgaan met de Dood, op veel verschillende manieren. Hoe troostend en zacht de Dood soms kan zijn. De Dood vertelt ook over haar unieke band met het Leven. Hoe zij beide onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Dit filosofische, poëtische boek over de Dood is het prachtige resultaat van de samenwerking tussen een auteur, een illustrator en een vertaler die niet aan hun proefstuk toe zijn. Het vormt immers een uniek tweeluik met het boek “Het Leven en jij”, dat eerder bij dezelfde uitgeverij verscheen. Maar het verhaal van de Dood heeft nog meer diepgang, is veel ontroerender dan het verhaal van het Leven.
De fijngevoelige en tegelijk krachtige teksten zullen niemand onbewogen laten. Ze zetten de lezer aan tot reflectie en kunnen vaak ook troost bieden, zowel voor kinderen als voor volwassenen.
De paginagrote tekeningen zijn sfeervol en poëtisch, in een harmonieus kleurenpalet van overwegend groen, grijs, blauw en geel. Op elke pagina vinden we het wezentje dat de Dood voorstelt terug. Op de laatste pagina’s krijgt hij gezelschap van het Leven.
Dit is een boek dat je vaak opnieuw ter hand zal nemen. Om steeds weer een andere dimensie te ontdekken in de teksten. Het kan gesmaakt worden door jong en oud.
De vertaling door de Pools-Belgische filosofe, schrijfster en TV-maakster (o.a. de reeks Wanderlust op Canvas) Alicja Gescinska, is uiteraard een grote meerwaarde.
Myriam Vanderzeypen