Jasper

Jasper

Onze recensie

Jasper werd als baby geadopteerd door de familie Wouterse. Hij is een gelukkig jongetje, maar precies negen jaar nadat hij in het dorp te vondeling werd gelegd, wordt dat geluk brutaal verstoord. Die dag verschijnt Jasper niet op school en dat is helemaal niet naar de zin van zijn vriendinnetje Mariska. Jasper is ongewild terechtgekomen in een waanzinnig avontuur.

Katinka Knoeck, zijn gluiperige buurvrouw en een zekere Ismelda, die beweert dat ze zijn moeder is, nemen zijn lot in handen. Helaas weet de arme Jasper niet of deze dames de waarheid spreken en nog minder wat ze met hem van plan zijn. Gelukkig springen zijn broer Thomas en zijn vriendinnetje Mariska, nota bene de kleindochter van Katinka Knoeck, voor hem in de bres. Samen met de commissaris proberen ze de (ontvoerde) Jasper op te sporen.

En ook Ellen Wouterse, de adoptiemama, laat zich van haar sterkste kant zien. Eind goed al goed? Jasper is een bijzonder spannend boek en dat heeft alles te maken met de knappe vertelstijl. Een zichtbare verteller neemt de lezer bij de hand en doseert handig de informatie. Het is niet meteen duidelijk wat er negen jaar geleden precies gebeurde. Waarom werd het jongetje te vondeling gelegd?

Wie is Ismelda en welke rol speelt ze in dit adoptieverhaal? Wat zag en weet Katinka Knoet? Is ze echt zo boosaardig en waarom doet ze wat ze doet? Door het spel van weten en niet weten worden alle personages, ook de helpers Thomas en Mariska, enigszins verdacht. Geheimzinnigheid ontstaat er ook door de raadselachtige boodschappen en het vage plannetje dat de speurders op weg moet helpen. Marieke van Hooff graaft in dit boek dieper dan je mag verwachten van een doorsnee avonturenverhaal. Ze helpt de lezertjes zoeken naar het waarom? Wat drijft mensen om slechte dingen te doen? Soms is de waarheid moeilijk te achterhalen en is de werkelijkheid niet zoals ze lijkt. Al lezend ontdek je ook de binnenkant van de personages, vooral dan van Katinka Knoet, die een groot verdriet met zich meedraagt.

Jasper is een leuk vakantieboek dat ook wie minder graag leest, zal boeien. Een fijn voorleesboek ook voor thuis, op reis of op kamp. Vaak neemt het verhaal aan het einde van het hoofdstuk een onverwachte wending zodat je samen kan zoeken hoe dit bij momenten akelige avontuur voor Jasper zal aflopen. De tekeningen van Hilde Schuurmans passen perfect bij het verhaal, dat door Abimo heel keurig werd uitgegeven met een heus leeslint. Zo weet je meteen waar je in dit boek gebleven bent.

– Door Rita Ghesquiere –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur