Je mag het gerust een iconisch lied noemen, ‘Imagine’ van John Lennon. Sinds het als single werd uitgebracht in 1971, veroverde het de wereld en werd het het lijflied van generaties vredesactivisten. Het verwoordt de universele droom van een wereld zonder oorlog. In deze uitgave vormt de tekst van het lied de basis voor een prentenboek, geïllustreerd door de bekende Franse illustrator Jean Jullien.
Als boodschapper kiest hij voorspelbaar voor een vredesduif met een olijftakje in zijn bek en als extraatje een brieventas. Op zijn tocht over de zee stopt hij ruziënde meeuwen en verbroedert hij met vogels van allerlei pluimage en in allerlei kleuren. Jullien kiest voor grote vlakken en heldere kleuren zonder schakeringen, wat als voordeel heeft dat de illustraties nergens de aandacht afleiden van de boodschap.
Toch zijn de prenten allesbehalve vlak, vooral door de vorm van de ogen en de houdingen van de vogels slaagt de kunstenaar erin emoties over te brengen. Het boek opent met een woord vooraf van Lennons vrouw Yoko Ono, waarin ze elke lezer oproept om mee te werken aan een betere wereld met meer eerlijkheid, gelijkheid en liefde. Het nawoord is van Amnesty Nederland. Daarin wordt verwezen naar het belang van de Verklaring van de Rechten van de Mens. De opbrengst van het boek gaat trouwens naar Amnesty.
De Engelse tekst is gedrukt in een grote, duidelijke letter, de Nederlandse vertaling in een klein, onopvallend lettertype waardoor die te weinig tot zijn recht komt. Als vertaler werd de dichter Ted van Lieshout gevraagd. Die geeft de kern van Lennons lied goed weer, maar enkele rijmende regels klinken wat geforceerd: ‘’t Is makkelijk, probeer het maar./ Geen hel beneden, en boven/ enkel lucht met vogels daar’. Opvallend is ook dat de regel ‘and no religion too’ vervangen is door ‘en niemand pest of doet gemeen’. Hierdoor verdwijnt de verwijzing naar de negatieve rol die religie kan spelen en lijkt de tekst meer naar jonge kinderen toe geschreven.
Jan Van Coillie