Hoera, wij hebben een tuin!

Hoera, wij hebben een tuin!

Onze recensie

Als Anna en Benjamin naar de stad verhuizen ligt de prachtige tuin van het nieuwe huis er verwaarloosd bij. Met hun ouders gaan ze aan de slag om de rommel op te ruimen. Er komt een terras en een grasveld. Een tuinman verzorgt de oude appelboom, zodat hij snel weer gezond wordt. Anna en Benjamin krijgen een eigen plekje in de tuin, en stekjes en zaad. Van op een balkon kijkt buurjongen Louis in zijn rolstoel toe. Hij weet veel van planten en dieren en helpt hen met wijze raad.

In de zomer is het heerlijk picknicken onder de appelboom. Ze oogsten radijsjes en sla en later aardappelen. In de herfst hebben ze appels van hun eigen boom. Ze mogen van papa een klein vuurtje maken om kastanjes te roosteren. Met noten en zaden knutselen ze kettingen. Er is veel opruimwerk. Papa timmert een grote kist om compost te maken van dode bladeren en bloemen. Daarna planten ze bollen zodat er straks voorjaarsbloemen staan in de tuin. Het wordt een geweldige winter; helderwitte sneeuw dekt alles toe. Als de tulpen en narcissen eindelijk hun kopje boven de grond steken is het tijd om in de tuin weer aan het werk te gaan.

Gerda Muller heeft een warm hart voor de natuur. Ook in dit prentenboek laat ze kinderen ontdekken wat ze zoal kunnen doen in een tuin. Met Anna, Benjamin en Louis doorloopt ze de kringloop van de seizoenen en het terugkerende ritueel van zaaien en planten, oogsten en rust geven. Het wondere leven van planten en dieren gaat hand in hand met de kleine dagelijkse gebeurtenissen van de kinderen. Heel mooi ook hoe Louis, de buurjongen met zijn beperking, een plaats krijgt in het verhaal. Hij geniet volop van de natuur en communiceert handig met zijn nieuwe buurkinderen.

In elk seizoen staan er geurige bloemen en kruiden op het balkon van Louis. Hoera, wij hebben een tuin! is een lees-, kijk- en doeboek. Kinderen vinden er veel informatie over de natuur. De tuin, de bloemen, planten, vlinders en vogels worden realistisch en nauwgezet weergegeven.

Het verhaal over de vriendschap in een nieuwe buurt is herkenbaar. Gerda Muller roept een wereld op waarin mensen in harmonie leven met elkaar en met de natuur. De charmante illustraties zijn eigentijds maar hebben dat tikkeltje nostalgie dat herinnert aan het beste van Rie Cramer.

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur