Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint

Onze recensie

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint vertelt aan de hand van bekende sinterklaasliedjes het hele sinterklaasgebeuren. In de hoofdrollen, de Sint ‘ de vriend van ieder kind ‘, de pieten – hier zijn vrienden en vriendinnen – en het paard!

Het verhaal begint in het zomerse Spanje, waar iedereen nog even geniet van de rust. ‘ Daar wordt aan de deur geklopt .’ De voorbereidingen beginnen. Brieven worden gelezen, de Sint noteert wie flink was, en het speelgoed wordt netjes klaargezet. Terwijl de vrienden het snoepgoed klaarmaken, in grote tonnen, proeven de Sint en het paard de koekjes en de chocolade. En dan gaan ze allemaal de stoomboot op.

Gelukkig zijn er geen stoute kinderen bij dit jaar. Het feest kan beginnen: De Sint rijdt met het paard op het dak, de anderen duiken de schoorstenen in. Het zijn drukke tijden en soms moeten ze even uitrusten, zeker ‘ als de wind waait door de bomen ‘. Moe maar tevreden varen ze terug naar huis. Het is tijd voor een verfrissend bad. En kijk nu zien ze er weer helemaal anders uit. Isabelle Geeraerts speelt met heldere lijnen en kleuren tegen een vaak witte achtergrond. Haar vrolijke tekeningen steken vol grappige details.

Moderne attributen zoals een laptop voor Sint en de pieten zorgen voor een eigentijdse toets, terwijl ook de postduif meedoet. Het paard laat zich verwennen. Het wordt geborsteld en zijn manen of staart krijgen een sierlijke vlecht. Dit prentenboek speelt handig in op het pietendebat. Het woord ‘pieten’ wordt zelfs vervangen door vrienden en vriendinnen, wat wel erg ‘ political correct ‘ is. Tegelijkertijd geven tekst en prenten ook duidelijk aan dat er vrouwelijke medewerkers zijn. Bij het begin van het avontuur zijn de meesten – niet allemaal – blank, maar gaandeweg worden ze donker. Daar zorgen de inkt, de chocolade, de dampende schoorsteen van de stoomboot, de steenkolen en de vele schoorstenen waar ze vrolijk induiken voor.

Eenmaal terug in Spanje maakt een stevig bad iedereen weer schoon. Op de cover een knipoog naar de ‘regenboogpieten’. Naast de Sint en het paard, zie je enkele helpers die hun gezicht verbergen, zodat je alleen een groene, een gele en een rode muts te zien krijgt.

Een Sinterklaasboek dat iedereen tevreden moet stellen ! Wie dit nog niet goed vindt is een zeurpiet.

Rita Ghesquiere

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur