Hier doet het geen pijn

Hier doet het geen pijn

Onze recensie

Viki beweegt zich als een hazewind en maakt zo’n vaart bij het fietsen, dat de donzige haartjes op haar armen overeind komen. Thuis aangekomen, stort ze zich op haar hond Molli en overlaadt ze hem met knuffels.

Een dol, lief kind is ze, maar dan wordt Viki brutaal verkracht door de vriend van haar broer en blijft ze lam en star achter. Voortaan gehoorzaamt Viki de dwingende stem in haar hoofd of de zeepbel, die haar telkens weer naar binnen slokt, zodat ze niets meer voelt. Vies en beschaamd probeert ze de stroperige pudding in haar binnenste weg te duwen, want ze moet nu flink zijn – of Patrick zal haar lieve Molli te pletter rijden!

Gelukkig heeft Viki een speciale vriendin, Sara, die ruikt naar groene appels en kaneel, en sterk is als een tijger. Samen proberen ze vorm te geven aan de verschrikkelijke herinneringen en zoeken ze elk steun binnen het gezin. Soms mag flauw zijn; Viki is ten slotte nog maar een kind in volle ontwikkeling. Met stukjes en brokjes smijt Viki alle troep eruit en ontdekt ze dat het veilig is om met sommige mensen te praten. Haar ouders, broer Bart, meneer Goris of de wijkagent Karel; het zijn slechts enkele van de vele steunpilaren die in haar omgeving opduiken. Hilde van Slachtofferhulp leert Viki oefenen met de taal van schaamte en verdriet, zodat ze weer stilaan durft groeien. Experimenteren. Verliefd zijn. Haar zintuigen keren terug en geven Viki weer smaak in het leven: zo verandert ze langzaam weer in de koningin van haar paleis.

De onomwonden taal van Heidi Vanrompay in combinatie met de geladen tekeningen van Katherina Ritzoglou schetsen op doeltreffende wijze hoe fragiel de wereld van een kind kan zijn en hoe zeer deze om onze bescherming vraagt. De walging en het verzet die het misbruik oproepen, worden overstegen dankzij de warme oproep naar respect en liefde voor het lichaam. Van top tot teen. Op subtiele wijze – en verrassend kritisch – kan de jonge lezer samen met Viki de opstap naar professionele hulpverlening maken. De bijsluiter omvat nuttige adressen en info omtrent politie en slachtofferhulp; alsook een korte uiteenzetting van traumapsycholoog Erik de Soir.

– Door Aster Michiels –

Het verhaal van Viki laat jonge lezers in de huid van slachtoffers kruipen. Zo ontdekken ze de pijn maar ook de weerbaarheid om te vechten voor een nieuwe toekomst. Dat vraagt tijd en veel oefening. Alleen zij zelf kan uit de zeepbel breken waarin ze gevangen zit en de vervelende stem in haar hoofd het zwijgen opleggen. Maar de steun van haar ouders, haar broer en haar vriendin Sarah blijft onontbeerlijk. Hier doet het geen pijn beschrijft een pijnlijk en actueel onderwerp. Daarom is het wellicht nuttig als volwassenen dit boek samen met jongeren lezen zodat ze er samen verder over kunnen praten.

– Door Rita Ghesquiere –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur