Het heerlijke eiland van Koning Torelore

Het heerlijke eiland van Koning Torelore

Onze recensie

Welkom op het heerlijke eiland van Koning Torelore! Op dit eiland kun je de fantastische wonderen van de wereld ontdekken. In Torelore doet het er niet toe waar je vandaan komt of wat je gelooft. De Koning is heel gastvrij, zelfs als hij hoofdpijn heeft. En er is niets leuker dan zogezegde vreemden te ontvangen. Daar verdwijnt zelfs zijn hoofdpijn van.

Op het eiland Torelore krijgen mannen kinderen en trekken vrouwen ten oorlog. Het lievelingswapen van koninginTorelore is een blaaspijp om erwtjes mee te schieten. Koning Torelore woont in een prachtig paleis met een dak van pompoen en torentjes van prei. De zon, een heerlijke roze pompelmoesschijf, vindt het zo leuk op het eiland dat ze er niet weg te branden is. Koning Torelore is een vredelievend man. En toch is zijn eiland in oorlog. Hij voert de grappigste oorlog ooit gezien. Beide legers bombarderen elkaar met groenten uit eigen tuin. Jahaa!

Dat heb je goed gelezen, op het eiland Torelore vinden ze het heerlijk als je een beetje vreemd bent. Het heerlijke eiland van Koning Torelore is een middeleeuwse fabel die qua inhoud nog volledig aansluit bij onze tijd. Hete hangijzers zoals geweld, rollenpatronen, racisme worden op een verrassend grappige en relativerende manier bekeken. De fantasierijke illustraties van Tom Schamp en het feit dat de personages allemaal dieren zijn, maken dat je deze eerder zware onderwerpen langs de grappige kant kunt bekijken. Het heerlijke eiland van Koning Torelore is prachtig uitgegeven in de vorm van een theaterstuk.

De tekst is in dialoogvorm geschreven en opgedeeld in verschillende bedrijven. We vinden regieaanwijzingen en achtergrondinformatie over de verschillende personages. De illustraties van Tom Schamp maken het geheel helemaal af. Bij elke pagina die je omdraait, slaat je fantasie op hol. Er is zoveel te zien! Dit is echt een boek voor jong en oud. Op de eerste pagina kun je een glimp van het publiek opvangen. Een chique heer blaast een kauwgombel. Op de eerste rij zitten een slang en twee verliefde tortelduiven. Een vrouw die de krant leest, giet koffie in het kopjeshoedje van het meisje naast haar. Gezellig! Een man met een sigaar heeft oorstokjes in zijn oren. En zo gaat het nog pagina’s en lees- en kijkuren door…

Maak zeker tijd om dit boek te lezen en ‘onder handen te nemen’: de vorm, de grappige gedetailleerde illustraties en de idee dat er ergens een eiland bestaat waar iedereen welkom is en het leven helemaal niet moeilijk is; daar word je gewoon instant ‘toreloretureluut’ vrolijk van!

– Door Inge Van Helshoecht –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur