Mama is bij de dokter geweest. Die had geen goed nieuws. Mama is ziek. Ze moet veel rusten. Af en toe moet ze naar het ziekenhuis. Dan zorgen papa, oma of opa voor jou. Ze zullen mama helpen. Ook jij kunt haar helpen. Zet je schoentjes netjes op de juiste plaats en ruim je speelgoed op. Zo kan mama goed rusten. Als mama in het ziekenhuis is, kun je op je kalender zien wanneer ze terug is. Je stempelt elke dag af!
En met mama kun je fijne dingen knutselen, gekke foto’s maken, wensen bedenken. Zo heb je een schatkist vol leuke herinneringen. Van jou en je mama. Voor later. Mama hoopt dat jullie samen nog dikwijls in de schatkist kunnen kijken. Maar de dag dat dit niet meer samen kan, omdat mama te ziek geworden was, bewaar je toch al die mooie herinneringen. In je kistje, en in je hart! Hoe vertel je je geliefde, je kinderen en je familie dat je ziek bent, levensbedreigend, zoals kanker? Je hebt zelf verdriet en een verwerkingsproces door te maken, hoe neem je het verdriet van anderen er nog eens bij?
Je hebt de neiging om je geliefden en zeker je kinderen af te schermen. Maar doen alsof er niets aan de hand is, zorgt enkel voor nog meer vragen bij kinderen die hun rouw- en verwerkingsproces zullen afremmen en moeilijker maken. Met prentenboeken zoals Het hart van mama , die interactieve verhalen brengen, en de juiste begeleiding kun je met tekeningen, herkenbare personages en makkelijke woorden dingen vatbaar en begrijpelijk maken voor jonge kinderen. Zij komen in een verwarrende periode terecht en maken een aangrijpende gebeurtenis mee, boekjes als Het hart van mama kunnen hen hierop voorbereiden. Het helpt zowel ouders, begeleiders als kinderen om over hun gevoelens en ervaringen, en de verschillende fasen in het ziekteproces bespreekbaar te maken. Het verhaal is erg helder en eenvoudig geschreven, waarbij herkenbare situaties aan bod komen.
De prenten zijn stilistisch misschien minder creatief en vrij klassiek. De personages vertonen weinig emoties in het aangezicht en komen soms erg grafisch over. Maar de kleurrijke illustraties ondersteunen het verhaal, fleuren het droevige onderwerp op, en verduidelijken wat in woorden misschien nog moeilijk te begrijpen is voor de jongste lezers. Dit prentenboek is in elk geval zelf een schatkist vol liefdevolle en knappe voorbeelden om herinneringen die troost bieden aan het verdriet en verlies te koesteren.
Het boekje stelt ouders, familie, vrienden en vooral kinderen in staat iets persoonlijks te ontwikkelen zodat hun mama of geliefde altijd aanwezig zal blijven. Bovendien kun je het boekje ook aanpassend aanbrengen bij het verlies van een andere dierbare persoon zoals een papa, oma, opa, broer, zus, of andere geliefde.
– Door Annelies Marin –