Dino’s zijn een rage, ook bij weetgierige kleuters. Het grote boek over dinosauriërs speelt in op die jonge doelgroep met de meer dan 50 flapjes, pop-ups en beweegbare elementen en de eenvoudige en speelse tekenstijl van Benjamin Bécue.
Ook de korte tekstblokjes bij de prenten zijn doorgaans eenvoudig verwoord, waardoor kinderen van een jaar of 7/8 ze kunnen begrijpen, al mocht de vertaling af en toe eenvoudiger zijn voor die doelgroep (‘de oorzaak van deze extinctie’; ‘De extractie en het transport van de fossielen is delicaat werk.’). Maar over het algemeen is de uitleg helder en zelfs uitnodigend verwoord met veel vragen en uitroepen. Bij die vragen zijn de antwoorden vaak verwerkt in de beweegbare elementen. Het antwoord op de vraag ‘Hoe kan een reus als de quetzalcoatlus opstijgen’ kun je ontdekken in vier stappen door aan een wiel te draaien. En hoe groot hij dan wel was, krijg je te zien door een flap om te slaan: ‘Hij was even groot als een …’ (flap) ‘giraf’.
En natuurlijk bevat het boek heel wat interessante weetjes. Zo leerde ik zelf bij dat er in het krijt al bloemen waren als de magnolia en insecten die leken op de bijen en vliegen van tegenwoordig, en kwam ik te weten welke dieren de rampen overleefden die de meeste dinosauriërs deden uitsterven. De wetenschappelijkheid van de informatie is trouwens gegarandeerd door de samenwerking tussen de auteur en de Franse paleontoloog Yves Laurent.
De hoofdstukken volgen de klassieke indeling van informatieve boeken over dino’s in soorten en periodes. Het boek begint met het ontstaan van de dinosauriërs en behandelt vervolgens de tijd van de reuzen, zeemonsters en dino’s in het luchtruim, de periode van het krijt (met de beruchte tyrannosaurus), het einde van de dinosauriërs, de evolutie van dinosauriër naar vogel, het werk van de paleontoloog en het bewaren en tentoonstellen van de dinosauriërs in musea.
De vele beweegbare elementen en flapjes nodigen echt uit om je nieuwsgierigheid te bevredigen. Heel geslaagd is het hoofdstuk ‘Op zoek naar dinosauriërs’. Op de linkerpagina kun je door flapjes om te slaan als het ware mee graven met de paleontologen en ontdekken waarvoor ze specifiek gereedschap gebruiken. Op de rechterpagina kun je raden welke dino’s achter bepaalde tanden of pootafdrukken schuilgaan en leer je stapsgewijs hoe botten, pootafdrukken, insecten in amber en uitwerpselen fossielen worden. Indrukwekkende pop-ups zijn die bij het tijdperk van de reuzen, met drie decors achter mekaar van klein (de manosaurus) tot reusachtig (de brachiosaurus) en die van de vliegende pterosauriër.
Succes gegarandeerd bij weetgierige dino-fans vanaf 4 jaar.
Jan Van Coillie