Het dikke boek vol liefde

Onze recensie

Verwacht geen zoveelste handleiding in de liefde, laat staan een informatief boek. Wat je wel krijgt is een bijzonder kleinood dat in uiterst eenvoudige bewoordingen en veelzeggende prenten laat zien wat liefde kan inhouden. Het zijn dieren die de vele kanten van de liefde verbeelden, maar natuurlijk staan ze voor mensen.

De opbouw van dit dikke kartonboek is even simpel als doeltreffend. Bij elk ‘verhaaltje’ krijg je eerst een dubbele pagina met links de tekst ‘liefde is’ en rechts een deels uitgesneden dier dat je nieuwsgierig de pagina doet omslaan. Daarachter krijg je een eerste deel van een antwoord met een uitklapprent. Op een derde dubbele pagina krijg je de rest van het antwoord, met een prent waar je warm van wordt.

Het boek opent allicht niet toevallig met olifanten. Kleine en grote olifanten maken duidelijk dat liefde een reis is, waarbij de grote er bij elke stap voor zijn/haar kind zal zijn. Voor zeehonden is de liefde iets groots en verzekert de volwassene dat die er altijd zal zijn om zijn/haar kind een hand te geven. Voor de giraf reikt de liefde ver en zal de mama/papa elk dag zijn nek uitsteken voor het kind. En zo gaat het verder: liefde springt over obstakels, is trouw, vraagt tijd, omarmt iedereen en is een avontuur. Op de slotprent krijgt een heel divers gezelschap van mensen het laatste woord: ‘want waar liefde is, is er leven/ en waar leven is, is er liefde. De boodschap is hier wel overduidelijk maar kan ertoe aanzetten om te praten over hoe liefde geen grenzen kent en verschillen overstijgt.

Het zou me niet verbazen als Het dikke boek vol liefde een wereldwijd succes werd in het spoor van de klassieker Raad eens hoeveel ik van je hou van McBratney & Jeram. Het heeft er alle ingrediënten voor.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur