Het dierenvriendenboek

Onze recensie

Heel wat jongeren hebben een vriendenboekje waarin ze hun vrienden allerlei weetjes over henzelf laten opschrijven.  In dit boek lees je een heleboel interessante en leuke info en weetjes over 75 dieren die in het wild leven, genoteerd alsof ze de tekstjes zelf geschreven hebben. Je komt te weten waar en hoe deze dieren leven, hoe oud ze worden, wat hun lievelingseten is, over hun geheime wapens en superkrachten, wat hun grootste bedreiging is,….

Wist je bijvoorbeeld dat de wasbeer zijn pootjes nat maakt om beter te kunnen voelen? Dat het jong van een zebra en een ezel een “zezel” genoemd wordt? En dat de papegaaiduiker wel tot 62 visjes in én keer in zijn snavel kan houden?

De wondere en vaak verrassende wereld van de dieren zal voor jou nog weinig geheimen hebben na het lezen van dit dierenvriendenboek. Het is een overzichtelijk “naslagwerkje” voor nieuwsgierige natuurliefhebbertjes en voor biologen in spe. En welk kind houdt er nu niet van dieren?

De teksten zijn duidelijk en in zeer begrijpelijke taal geschreven.  De informatie is boeiend en goed gedoseerd. De lezer wordt op een aangename manier bewust gemaakt van het unieke en bijzondere van elke diersoort. Van elke dier is er ook een stempel met pootafdruk en een mooie, vaak schattige, tekening opgenomen. Wel grappig is dat, zoals in een echt vriendenboekje, de eerste pagina bedoeld is om ingevuld te worden door de eigenaar van het boek, in dit geval dus een “homo sapiens”.

Zeker een meerwaarde zijn het praktische, alfabetische register dat we achteraan in het boek terugvinden, evenals de woordenlijst waarin een aantal minder vaak gebruikte woorden – bijvoorbeeld ecosysteem, receptoren, brak water,…-worden verklaard. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over het natuurbehoudproject Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. En tenslotte kan je ook lezen wat jij zelf kan doen, hoe jij zelf je steentje kan bijdragen om onze planeet en haar fauna en flora te beschermen. Eigenlijk is dit een boek dat elk kind in zijn boekenrek zou moeten hebben.

Myriam Vanderzeypen

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur