Groen achter uw oren

Groen achter uw oren

Onze recensie

Bartel Van Riet is bekend van zijn tuinprogramma en zijn jongerenprogramma’s zoals Xtreem op Ketnet. Deze twee aspecten, tuin en natuur, worden onder zijn naam handig gebundeld in dit nieuwe actieboek voor kinderen. Maar Bartel draagt het boek niet alleen, zijn collega’s van het bedrijfje The Tree Musketiers (Gie, Tomas en Nander) dragen mee. Op de eerste bladzijden van het boek maak je kennis met De Tree Musketiers en je twee gidsen doorheen het boek, Kato en Staf. Groen achter uw oren is een speelse ode aan de natuur, want natuur -zo staat er op het kaft en in het boek te lezen- is het vetste speelgoed op aarde.

Het boek wil kinderen uit hun zetel of van achter hun computer vandaan halen om terug buiten te ravotten. Ik noem het daarom ook een actieboek, omdat het op verschillende manieren aanzet tot actie: maak een checklist voor alle natuurfenomenen in je tuin, ontdek de tuin op blote voeten, kweek je eigen groenten voor een groentesoepje, … En voor de knutselwerken krijg je er nog handige bouwplannen bij, zodat je meteen aan de slag kunt. Maar hoe schrijf je een handboek voor de natuur? Het antwoord is: niet. Want dat kan niet. Wat je wel kunt doen, is kennis aanbieden en proberen de lezers te prikkelen, uit te dagen en op ontdekkingspad te sturen. En dat is exact wat Groen achter uw oren probeert te doen.

Maar jongeren uitdagen en dat net in boekvorm? Dat lijkt een hele zware uitdaging, om niet te zeggen onmogelijk. En toch durven we te zeggen dat het werkt en ze met dit boek in hun opzet slagen. Verwacht geen stappenplan, maar een zootje ongeregeld. ‘Mensen zijn te ordelijk (…) de natuur wordt liever niet opgeruimd’ staat er dan ook in het boek te lezen. Daardoor zou men er bijna een bewuste strategie in kunnen zien. Na elke bladzijde vraag je je af wat er nu weer komt: een spelletje, een knutselwerk, een recept? Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit er in. Het is onvoorspelbaar, biedt van alles wat en is bovendien nog prachtig geïllustreerd met foto’s en tekeningen. Pak het boek onder je arm, loop de tuin in en ga op onderzoek!

– Door Barbara Artoos –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur