Goeiemorgen, beste buur

Onze recensie

Eindelijk nog eens een prentenboek met een boodschap zonder dat die er vingerdik op gelegd wordt. Bovendien is die boodschap origineel en wezenlijk: niet alleen daden zijn belangrijk maar ook ideeën.

Dat beseffen uil, merel, slaapmuis, mol, egel, wasbeer, hagedis en vleermuis nog net op tijd als ze de taart willen aansnijden. Net daarvoor hadden ze muis nog wandelen gestuurd. Allemaal – behalve de muis – hadden ze immers iets tastbaars bijgedragen: bloem, boter, suiker, appelen, kaneel, rozijntjes, een ei en een oven. Nochtans was met die muis het verhaal begonnen, toen die een omelet wilde maken en daarvoor een ei ging vragen bij haar buur, de merel. Die had geen ei maar wel bloem, voor dat ei gingen ze samen naar de slaapmuis die ook al geen ei kon geven, maar wel boter. Met zijn drieën trokken ze dan maar naar buurman Mol. Zo bouwt de auteur het verhaal verder op als een heerlijk ouderwets stapelverhaal dat de jonge luisteraars en kijkers veel plezier kan bezorgen. Op de duur kunnen die de voorbije stappen in het verhaal immers mee invullen en nadenken over het vervolg. Het grote aandeel van de dialogen maakt het boek tot een extra prettig voorleesfestijn.

Is de tekst een plezier voor het oor, dan zijn de illustraties dat voor het oog. Geen felle, uitbundige kleuren, maar wel veel groene en vooral aardetinten die passen bij de dierenwereld. Betoverend bijvoorbeeld is het schemerduister in het hol van buur Mol. Meer dan de kleuren trekken de composities de aandacht. Speels is de pagina vol appels of die met de egel en de muis die rijden op de staar van de wasbeer. Een beetje akelig en tegelijk grappig is de close-up van het hoofd van de hangende vleermuis. Beklijvend is het beeld van de huilende muis. Dat staat in fel contrast met de feestelijke stemming op de prent waarop de dieren huppelend en fladderend de muis opzoeken. De vrolijkheid wordt ondersteund door slingers, kleurrijke paddenstoelen en bomen als lolly’s. Het slotbeeld is door zijn abstractie uitnodigend: de ronde taart, omringd door pootafdrukken daagt de kijker uit om een oplossing te vinden voor de moeilijkheid de taart in negen stukken eerlijk te verdelen.

Die oplossing kunnen volwassen voorlezer en kind samen bedenken, desnoods door het boek nog enkele keren (voor) te lezen, want daar nodigt het zeker toe uit.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur