Feest je met ons mee ?

Feest je met ons mee ?

Onze recensie

Doorheen het jaar valt er veel te feesten. In onze multiculturele wereld duiken ook nieuwe feesten op. Naast Sinterklaas, Kerstmis, carnaval en Pasen zijn er nu ook Divali, Chinees nieuwjaar, het holifeest, het midzomerfeest, het Suikerfeest. En natuurlijk… de verjaardag.

Die kennen de meeste peuters vrij snel. Aan de hand van 10 kleurige platen laat Kathleen Amant peuters en jonge kinderen kennismaken met deze feesten uit verschillende culturen. Aan de hand van eenvoudige prenten ontdekken ze dat feest vieren bij het leven hoort en dat er over de hele wereld leuke feesten zijn. Maar hoe onthalen jonge kinderen dit boek?

Bij het doorbladeren van dit prentenboek schoot er prompt een vraag door me heen: Kan een peuter uit deze prenten afleiden over welk feest het gaat of (als ze het niet kennen) wat de inhoud van het feest is? Als kinderbegeleidster in de buitenschoolse opvang besloot ik de proef op de som te nemen. In plaats van samen tikkertje te spelen, zette ik me in de tuin met het boek op mijn schoot. Binnen de kortste keren was ik omringd door een schare zich verdringende peuters en kleuters. Samen met hen verkende ik de inhoud van de prenten. Sinterklaas hoe kan het ook anders, en de verjaardag herkenden zelfs de allerkleinsten. Bij andere feesten (Kerstmis, carnaval, Pasen) rinkelde er soms een belletje. Soms staarden alle kinderen me ook alleen maar met grote ogen aan (Divali, Chinees nieuwjaar, holifeest, midzomerfeest, Suikerfeest). Wat de herkenningsgraad ook was, de tekeningen spraken duidelijk aan.

Bij alles gaven ze volop commentaar. ‘Ik wil niet onder de verf hangen!’, ‘Ik wil ook een prinsesje/varkentje (!) zijn.’, ‘Wat een mooie kleuren!’… Op het einde van mijn ‘shift’ was ik erg tevreden over dit gedeelde moment. Niet alleen had ik de kinderen via dit prentenboek met vreemde en minder vreemde culturen in contact gebracht. Ze leerden er ook spelenderwijs over praten.

Elke Beckers

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur