Fantastische fabels

Fantastische fabels

Onze recensie

Brian Wildsmith bewerkte vijf van de bekendste fabels van Jean de la Fontaine. Nu, veertig jaar later, zijn die fabels nog steeds populair en inhoudelijk erg actueel en inspirerend. Daarom werden ze hertaald en gebundeld in één boek, waarbij elke fabel probeert om ons een levensles bij te brengen. De bekendste fabel is die over de schildpad die de haas uitdaagt tot een loopwedstrijd, en uiteindelijk de wedstrijd nog weet te winnen.

Verder lezen we nog het verhaal van de schoenmaker die van een rijkaard een zak met goud krijgt en ontdekt dat geld niet gelukkig maakt. De noordenwind daagt de zon uit in een poging een ruiter van zijn nieuwe mantel te ontdoen. Een molenaar en zijn zoon gaan naar de markt om hun ezel te verkopen en worden onderweg voortdurend beïnvloed door de commentaren van de mensen op hun weg. En een rat toont hoe zo’n klein diertje er toch in slaagt om een grote leeuw te kunnen redden.

De fabels zijn bewerkt zodat ze leesbaar worden voor kinderen. Jammer is wel dat hierdoor de rijmvorm verloren gaat, één van de zaken die de originele teksten net zo aantrekkelijk en speciaal maakte. Door de vertaling en bewerking klinkt de tekst soms vrij droog en niet altijd even boeiend. Dat wordt gelukkig goedgemaakt door de fleurige tekeningen. Op elke pagina staan maximum twee zinnen, die uitgebreid geïllustreerd worden met grote, kleurrijke tekeningen op kindermaat, die het verhaal voor de jonge lezers weer een stuk interessanter en aantrekkelijker maken.

Tekstueel en inhoudelijk dus niet zo’n evident boek voor deze leeftijdscategorie, maar wel ideaal voor wie de jonge lezers al wil laten kennismaken met de beroemde fabels van de la Fontaine.

– Door Ilse Janssen –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur