In Faiza is mijn held! van Netty van Kaathoven bevrijdt de elfjarige Faiza hond Spetter uit een kluwen vissersdraad. Gelukkig is ze heel goed in reddend zwemmen. Toch is het niet zo eenvoudig om de draden los te krijgen opdat Spetter niet verdrinkt. Haar vriend Tomas schiet haar op een cruciaal moment te hulp. Spetters baasje Harm en Tomas zorgen er daarna voor dat Faiza in de krant en op de televisie een echte heldin wordt – ook al wil ze eerst helemaal niet op televisie komen. Ze moest namelijk niet alleen Spetter redden, maar als asielzoekster ook haar familie en zichzelf. Tegen Tomas laat ze zich ontvallen dat dat veel lastiger is dan het redden van een hond. Tomas zorgt ervoor dat Faiza na haar heldendaad aan De Jonge Helden , een nieuw jeugdprogramma, deelneemt.
Gedurende een maand komt er elke dag een kind op tv dat iets dappers heeft gedaan. Daarna stemmen de kijkers wie het dapperste meisje of de dapperste jongen van het jaar wordt. Faiza wil eigenlijk helemaal niet in de belangstelling staan. ‘’Ik weet niet of het wel mag van mijn moeder,’ zegt Faiza later op de dag als ze bij Harm zijn. ‘Waarom niet? Het is toch vet!’ vindt Tomas. ‘Ze wil niet dat we aandacht trekken. Straks maken mensen zich boos, omdat iedereen het over mij heeft, net zoals Paul, en dan worden we uit het land gezet. Mama hoopt dat ze ons vergeten als we niet opvallen. We hebben geen toestemming om voor altijd te blijven. Alleen maar voor twee jaar en die zijn bijna voorbij. Mama heeft er een brief over gehad.’’
Van Kaathoven schetst subtiel, stukje bij beetje, Faiza’s situatie. Ze balanceert daarbij heel mooi op de lijn tussen emotionele verhalen uit Faiza’s verleden en grappige verhalen met haar vrienden uit het heden (met af en toe een grappige verspreking van Faiza). Ze zet de kracht van oprechte vriendschap daarbij volop in de verf. Het is hartverwarmend om te lezen hoe een jongen, een meisje, een oudere man en een hond elkaar waarderen, steunen en helpen. Die vriendschap en Faiza’s vechtlust leiden uiteindelijk naar een stabieler leven voor Faiza en haar familie.
Netty van Kaathoven geeft geleidelijk aan stukjes van Faiza’s geheim prijs: zo wordt het duidelijk waarom Faiza geen mes mag hebben van haar moeder en wat de dood van haar vader daarmee te maken heeft. Ze doet dat uiterst gevoelvol. Ook als Faiza en Tomas in het begin van het verhaal ruzie hebben, tekent ze treffend – in een eenvoudige, duidelijke taal – Faiza’s gevoelens uit. De illustraties van Jenny Bakker versterken die kwaliteiten nog. Faiza is mijn held! kan klasgenoten van asielzoekers een andere kijk op hen geven of hun kijk verscherpen. Van Kaathoven geeft een sterke boodschap mee zonder dat die al te belerend gebracht wordt en dat is altijd fijn om te lezen.
– Door Hannelien Del’haye –