Exit

Exit

Onze recensie

Zo snel kon de idiootste dag uit je leven passeren. Alsof het een snelle hamburger was die je tanden in een paar happen konden verorberen. Maar er zat rattenvlees in de Big Mac, en een goed verstopt scheermesje. Als Thijs, ook wel de Puistige Prins genoemd, op een doordeweekse ochtend nonchalant tegen één van de schoolmuren aanleunt, duurt het even vooraleer het tot hem doordringt dat er die dag iets is veranderd.

Hier en daar barsten dramagroepjes in tranen uit en even later loodst de directeur in hoogsteigen persoon de leerlingen naar de feestzaal. Naast Thijs sjokken de Koning (Bas), Mister IQ (Jelle) en de Blonde Ridder (Finn) die wild fantaseren over wat er gebeurd zou kunnen zijn. En dan valt het doek. Er is iemand dood. In één klap verandert hun jarenlange vriendschap in wantrouwen. Wie van hen zal kraken? Vluchten kan niet meer.

In dit rauwe portret duiken we via een wisselend vertelperspectief in de innerlijke leefwerelden van vier jongens die plots de bodem onder hun voeten voelen wegschuiven en ontrukt achterblijven. Hoe lang zullen ze een leugenachtig leven blijven volhouden en wie zal er als eerste buigen onder de druk van deze neerwaartse spiraal? Wat zullen hun ouders – of wat zal Loes! – hiervan zeggen? Flashbacks voeren ons terug naar hun onbezonnen tienerjaren, toen er nog geen smerige drugs in hun lijf zat en ze nog dolle kwajongensstreken uithaalden.

Nu het schuldgevoel hun vriendschap uitholt en de CLB-rouwvrouw de leerlingen aanspoort tot openheid, voelen de jongens dat elk woord, elke beslissing, een immense stap vooruit of achteruit inhoudt. Hun adolescentenleeftijd dwingt hen om hun verantwoordelijkheid op te nemen, maar wordt daardoor meer vloek dan zegen. Tim Kestens brengt met zijn debuutroman Exit een eerlijk verhaal, zonder pretenties en weinig romantiserend. Het vraagt dan ook een stoere lezer (14+) om zich samen met Thijs, Bas, Jelle en Finn in hun kolkende leefwereld te werpen. Op hoop van zegen.

– Door Aster Michiels –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur