Eruit

Eruit

Onze recensie

Mees zit in de put want zijn vriendin Kirsten heeft hem gedumpt, en hij begrijpt er niets van. Hij kent haar al zijn hele leven en hij houdt van haar. Maar volgens Kirsten voelt verliefd zijn anders. Mees heeft geen idee wat ze daarmee bedoelt.

Wanneer Bernd, zijn voetbaltrainer, zich out als homo, wordt Mees geraakt. Het lijkt alsof die aankondiging iets vanbinnen losmaakt dat Mees eerst vastberaden wegduwt. Op een dag merkt hij echter dat hij warmere gevoelens krijgt voor zijn vriend Job. Mees is onthutst, maar beseft tegelijkertijd dat dit de gevoelens zijn waar Kirsten het al die tijd over had. Mees raakt helemaal in de war. Kan hij een homo zijn als hij van Kirsten houdt en zelfs een relatie met haar had?. En hij is toch helemaal niet zoals die mannen die tijdens de Gay Parade in ontbloot bovenlijf op de Amsterdamse grachten staan te dansen. Maar wat moet hij dan met die gevoelens ? Wat is er aan de hand? Mees moet op zoek naar antwoorden in zichzelf. Gelukkig staat hij er niet alleen voor. Hij neemt Kirsten in vertrouwen en die steunt hem voluit.

En verder is er ook nog Bernd, die het allemaal zelf heeft meegemaakt en een luisterend oor biedt, samen met heel wat hulp en advies. En gelukkig denkt ook zijn moeder positief over homo’s. Het boek laat ons binnenkijken in het hoofd van een 15-jarige jongen. Een jongen die eerst heel zeker weet wie hij is, met zijn vriendin en zijn vrienden aan zijn zijde. Maar dan begint er iets te knagen, en slaat de twijfel toe. Samen met de twijfel is er boosheid, onzekerheid, angst, nieuwsgierigheid, ongeloof. We maken het allemaal mee van op de eerste rij. Hierdoor krijg je een scherp beeld van de worsteling die de ontdekking van ‘anders’ geaard zijn met zich meebrengt. Eruit kan helpen om anderen beter te begrijpen en empathie te hebben voor wie ‘anders’ is, of misschien om jezelf beter te leren begrijpen als je met deze problematiek worstelt. Voor jongeren die twijfelen aan hun geaardheid biedt dit boek zeker herkenningspunten.

Barbara Artoos

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur