Er zullen geen helden zijn

Er zullen geen helden zijn

Onze recensie

Miriam zit gewoon op school wanneer ze schoten hoort. Plots bevindt ze zich samen met haar vriendin Joanne in wat een slechte film lijkt, maar helaas een echte schietpartij blijkt te zijn, door een dader die ze ook nog kent. Na die dag zal niets voor Miriam nog hetzelfde zijn. Een van de zeven slachtoffers is namelijk haar grote liefde Tobi. Bovendien ontsnapt ze zelf maar ternauwernood aan een fataal schot.

Nadien probeert Miriam haar leven weer op de rails te krijgen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Stapje voor stapje volgen we haar op weg naar een wereld en een leven na de schietpartij, want zo zegt ze zelf: ‘ Ik ben nog altijd ik, maar tegelijk ook niet. Want op een of andere manier ben ik heel anders dan vroeger. Veranderd. Niet meer mezelf. ’ Een schietpartij op school. Het gebeurde gelukkig nog niet in ons land, maar wel in de VS, Duitsland en Finland. Heel even haalt zo een incident de media en dat wordt het weer stil. Maar wat zijn de gevolgen voor de jonge mensen die dit meemaakten?

Er zullen geen helden zijn neemt ons mee op de lange weg die Miriam tijdens en vooral na de fatale schietpartij moet afleggen. Ze wordt overspoeld door allerlei emoties. Sommige horen gewoon bij het rouwproces waar ze door moet. De angst op het moment zelf gaat over in onverschilligheid wanneer de schutter zijn wapen op haar richt, en daarna voelt ze zich helemaal willoos door de shock. Maar dan volgt de woede om wat de schutter haar en al die andere mensen heeft aangedaan,… Wat mij echter het meest raakt in dit boek, is de chaos die de jongeren te verwerken krijgen in de nasleep van deze tragedie.

Miriam moet niet alleen door een rouwproces om Tobi, ze wordt ook opnieuw geconfronteerd met haar moeder die na vijf jaar plots voor de deur staat om dan weer te verdwijnen naar een andere stad. Haar vriendin Joanne krijgt het drama helemaal niet verwerkt en een andere klasgenote zoekt heil in verdovende middelen. De verschillende personages reageren anders op wat ze hebben meegemaakt, maar Miriam vindt bij niemand echt houvast. Probeer je dan maar staande te houden. Een beklijvend boek dat veel jongeren zal aanspreken !

Barbara

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur