Er ligt een kistje in het gras. Zou dit een schat zijn? Een oude schat? Waar komt het kistje vandaan? Wie heeft het daar verloren? Wat zal er nog mee gebeuren? Sebas koopt het kistje op een rommelmarkt. Onderweg naar huis verliest hij het en later vindt hij het terug. Maar voorheen was het van oma Lina. Het legde al een hele weg af voordat Sebas het kocht. Nu Sebas het kistje terug heeft gevonden zal hij het zijn hele leven bij zich houden. Totdat hij opa Bas is geworden en hij het misschien ook terug kwijt raakt…
Dit boekje is een reis in de tijd. Het begint in het heden met een kistje in het gras. Al snel keert het verhaal terug naar het verleden. Wie was de oorspronkelijke eigenaar en wat deed die met het kistje? Maar we kijken ook naar de toekomst. Wat zal de huidige eigenaar met deze schat aanvangen? Het verhaal verloopt niet helemaal chronologisch, maar dat hoeft niet want de tekst maakt duidelijk in welke tijd we ons bevinden. Centraal in het boek staan immers de woorden ‘daarvoor’ en ‘daarna’, die ook telkens in een andere kleur zijn gedrukt zodat ze duidelijk uitkomen. De tekst domineert zeker niet op de bladzijden. Vaak gaat het maar om enkele woorden, maar net dat geeft het verhaal een leuke vaart. De poëtische schrijfstijl van Edward van de Vendel komt hier tot zijn recht. De zinnen staan grotendeels op rijm, wat het verhaal nog extra charme geeft.
De titel en de voorpagina zetten me wel op het verkeerde been. Je ziet een jongen slagwerk spelen en de titel verklapt dat het verhaal over een trommeltje zal gaan. Maar uiteindelijk gaat het over een kistje (= ‘trommeltje’ in Nederland, maar in Vlaanderen gebruiken we dit woord anders) Dit kan bij Vlaamse kleuters wel voor enige verwarring zorgen.
De mooie prenten vullen meestal twee bladzijden en nodigen uit om bij elke scène even stil te staan. De details zijn immers belangrijk bij dit verhaal. Op het ‘trommeltje’ staat bijvoorbeeld een leeuw omdat oma Lina in een Afrikaans land opgroeide. Dat merk je aan het aapje op de stoel en het leeuwenjong dat achter het jonge Lientje ligt. De tekeningen zijn ingekleurd in zachte tinten. Eén dubbele pagina is hoofdzakelijk in zwart-wit. Hierop wordt een synthese van het hele verhaal chronologisch uitgebeeld, handig om de juiste volgorde van het verhaal nog eens door te nemen.
Dit boek geeft op een leuke en speels manier de kans om met kleuters het tijdsbesef te oefenen en te praten over vroeger en nu. Ik heb van dit mooie, poëtische boekje genoten en twijfel er niet aan dat oudere kleuters er ook geboeid door zullen zijn.
Lut Vanderaspoilden