Eeuwig

Onze recensie

Na 20 jaar keert Joachim terug naar zijn geboortedorp dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft verlaten met zijn ouders. Nooit hadden die hem verteld waarom ze wegtrokken. Joachim is een jongen met een bijzonder en vooral afstandelijk karakter. Hij heeft leren omgaan met zijn karakter en maakt er soms ook gebruik van. Hij keert niet zomaar terug, hij moet er een erfenis van zijn overleden oom, de dorpsdokter, gaan regelen.

Als hij in het dorp aankomt, lijkt dat een en al mysterie. Er is niet alleen het huis van zijn oom, maar ook een weeshuis waar Joodse kinderen verbleven. Hij ontmoet er Leen, de plaatselijke dierenarts, die net als hij een oorlogskind is. Door haar komt hij te weten dat er Duitse geleerden in het weeshuis experimenten op kinderen uitvoerden en dat zijn oom erbij betrokken was. Zij vertelt hem ook over het vreselijk complot dat nu nog in het dorp leeft. Dat complot wordt gaandeweg duidelijk voor Joachim, die nog meer vreemde dingen ontdekt en beseft dat het hele verhaal ook nu nog het leven van de dorpsbewoners bepaalt, in het bijzonder dat van dierenarts Leen.

Vanaf de eerste bladzijde heerst er in Eeuwig een geheimzinnige sfeer. Die sfeer wordt opgeroepen rond het gegeven dat de Duitse bezetters allerlei geheime missies hadden, onder meer het uitvoeren van experimenten op joodse kinderen. Door die geheimzinnigheid blijf je doorlezen, want je wil echt weten wat er binnen de muren van het weeshuis heeft plaatsgevonden.   Dit boek heeft zonder meer indruk op mij gemaakt. Het is natuurlijk fictie, maar tegelijk ga je beseffen welke gruwelen er in de oorlog plaatsvonden, ook buiten het slagveld. Echt aan te raden, voor jezelf en voor jongeren, die een stuk  geschiedenis meekrijgen dat intussen steeds verder van hen af ligt.

Magela Thielemans

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur