In mijn kinderjaren hing ik aan mijn moeders lippen wanneer ze telkens weer het gedicht ‘De koe zonder staart’ van Annie MG Schmidt voor me voordroeg. Ik hield er een voorliefde voor poëzie aan over. Vol verwachting begon ik dus aan het overzicht van de mooiste kindergedichten uit het afgelopen decennium. En ik werd niet teleurgesteld. In deze bloemlezing kan ieder die van kinderpoëzie houdt zijn hart ophalen.
Jan Van Coillie brengt ongeveer om de tien jaar een bloemlezing uit van kinderpoëzie die in het voorbije decennium werd uitgegeven. Hij hanteert hiervoor 4 criteria: originaliteit, de juiste spanning tussen wat er staat en niet staat, authenticiteit (de dichter moet schrijven vanuit het kind in zichzelf) en vakmanschap (een juiste spanning tussen vorm en inhoud). De gedichten werden samengebracht in 9 thema’s: letters woorden en boeken, gevoelens en gedachten, familie, school, de wijde wereld, natuur, dieren, straffe verhalen, slapen gaan en dromen. Een auteurslijst en een trefwoordenlijst achteraan zijn handig voor het opzoeken van een dichter of een onderwerp.
Ik heb dit boek een week lang op mijn salontafel gelegd, zodat ik dagelijks van enkele gedichten kon genieten. Ik liet me meevoeren en verrassen op het ritme van klanken en beeldspraak en ontdekte vele kleine pareltjes voor alle leeftijden. Voor de kleinsten vond ik leuke klankgedichten: “Ik tik-tak-tik. Ik klik-klak-klik. Ik loop op mama’s hakken de tik-tak-tik de klik-klak-klik de kamer door te klakken.” (‘Op mama’s hakken’, Erik van Os en Elle van Lieshout). Heel herkenbaar voor elke kleuter. Voor iets oudere kinderen mag er wel wat beeldspraak zijn: “Ik vind je steeds vaker onder de keldertrap die als een moederrok over je uitwaaiert. Je wacht naast opgeslagen zomers in glazen potten op lente die tijdrijpt in bollen…” (Kate Schlingemann). En voor alle leeftijden zijn er zalige verhaaltjes zoals ‘Mevrouw van Veen in bad’ van Bette Westera. In dit boek komen vele dichters aan het woord. De bekenden zoals Bart Moeyaert, Bette Westera, Ted Van Lieshout, Toon Tellegen, maar ook een aantal minder bekenden.
Het boek is mooi uitgegeven in een buitengewoon formaat (257 x 203 x 18 mm) en op mat papier waarop de illustraties goed uitkomen. De vaak grappige, soms absurde tekeningen vol gevoel en tederheid zijn van Sassafras De Bruyn. Elk nieuw thema wordt aangegeven door een dubbel blad. De samensteller koos hiervoor telkens een quote uit één van de gedichten. De illustratrice ging aan de slag met deze zin en gebruikte als rode draad het varkentje uit het gedicht: ‘This varkentje’ van Edward van de Vendel.
Een stukje van de regenboog is een mooie selectie uit de huidige kinderpoëzie die in elke schoolbibliotheek thuishoort, maar ook in de eigen boekenkast niet mag ontbreken. Dit is geen boek om gulzig in één keer uit te lezen, maar om rustig in te grasduinen. Degusteer zuinig elke dag een paar gedichten om hier lang van te genieten mét of zonder kinderen aan je zijde.
Lut Vanderaspoilden