Vik zit op een muur wanneer de postbode hem een groot pak brengt met daarin ….een wolf. Maar Vik wil helemaal geen wolf. De postbode stelt hem voor de wolf naar zijn zus te brengen die bij het bos woont. En zo begint voor Vik een wonderlijke dag, waarin hij het ene avontuur na het andere beleeft. In feite is zijn dag één grote ruiltocht. Zo ruilt hij een wolf voor een verdwaald meisje, een verdwaald meisje voor een supersnellesportauto, een supersnellesportauto voor een goed rapport, een goed rapport voor een luchtballon,…. Hij ontmoet een agent met glimmende schoenen op een motor, 40 woeste rovers in een bos, een koning op blote voeten en met een pijnlijke dikke teen, en nog zoveel andere bijzondere figuren. En Vik is de held in zijn eigen avontuur: soms is hij een cowboy, dan weer een koning. Nu eens heeft hij een step, dan een roeiboot, een luchtballon, een hondje of een paard met een strik. Je kan het zo gek niet bedenken, of het kan allemaal.
“Een paard met een strik om” – what’s in a name – is een knotsgek avonturenboek in een zeer aantrekkelijke en speelse lay-out. Het is op verschillende vlakken een niet-alledaags boek.Elke pagina is het verhaal van een ontmoeting met een bijzonder personage, een korte dialoog en een ruil. Dit geeft aanleiding tot originele situaties die op sublieme wijze beschreven worden in frisse, grappige en soms verrassende teksten.
“Ze lopen het park uit en komen bij een groot huis. Er hoort een oma bij, een huppel-oma. “Prinses” roept ze. “Daar ben je weer.” Ze doet van zoen en kus en knuffel.”
Uit het hele boek blijkt overduidelijk dat Jan Boonen graag met taal speelt en op een verfrissende manier met taal kan omgaan: luchtig, losjes, vernieuwend. Dit vinden we ook terug in de vrolijke variatie in letters: verschillende kleuren, verschillende formaten. Soms is een woord uitgespreid over de ganse breedte van een dubbele pagina. Er wordt vaak gebruik gemaakt van woorden die een geluid nabootsen en zo de lezer meeslepen in de actie. De teksten zijn geschikt voor jonge lezertjes, maar toch leuk en uitdagend genoeg zodat ook iets oudere lezertjes er nog plezier in vinden.
De illustraties van Julie Vangeel sluiten op een originele manier naadloos aan bij de speelsheid van het verhaal. Er wordt vaak gebruik gemaakt van grote kleurvlakken en je moet aandachtig kijken om hierin de vorm van een bepaald voorwerp of personage te herkennen. De fantasie van de lezer wordt hierdoor danig gestimuleerd en getriggerd.
In het ganse boek komen slechts vier kleuren voor: groen, zwart en oranje tegen een crèmekleurige achtergrond. Een pluspunt is zeker het originele formaat, ideaal voor kleine handjes : 25 cm hoog op 15 cm breed.
Zonder twijfel een aanrader.
Myriam Vanderzeypen