[…] In de boomgaard zongen de vogeltjes zoals iedere morgen. Waar was die oorlog nu? Ze dacht aan wat Bert had gezegd: een leger zouden ze hier niet te zien krijgen. Mooie woorden, maar een tijdje later verandert het leven in Koewacht, het dorp waar Lore woont, helemaal. De oorlog breekt uit en om smokkel tegen te gaan, wordt de grens tussen Nederland en België – die door het dorp loopt – afgesloten.
Later bouwen ze er nog een prikkeldraad rond. Lore staarde naar de prikkeldraad. Al meer dan een jaar sneed hij Koewacht in twee delen. Eerst bleef het beperkt tot de kern van het dorp, maar gaandeweg werd de prikkeldraad uitgebreid tot de hele grens. Lore kan door de oorlog en de prikkeldraad niet meer naar school, heeft geen contact meer met haar zusje en haar oma, en kan vooral ook Bert niet meer zien. Gelukkig kunnen ze via gesmokkelde brieven toch nog wat contact houden. De smokkel tiert nog steeds welig in het dorp na het uitbreken van de oorlog, en zelfs de soldaten pikken hier en daar graantjes mee.
Begreep Lore het goed? Elders schoten Duitsers en Belgen elkaar dood en hier deden ze zaakjes met elkaar. Alsof Bolle haar gedachten raadde, zei hij: ‘Door mijn handel draaien de Hollandse vlasbedrijven en geraken onze soldaten aan linnen.’ Die dagelijkse realiteit stelt Lores geloof in goed en kwaad sterk op de proef. Dit boek is anders dan de meeste oorlogsverhalen omdat het geen frontverhalen vertelt, maar ingaat op het leven van de mensen die achterblijven en die (over)leven in oorlogstijd. In de mate van het mogelijke, tenminste.
De Duitse soldaten Feldwebel Ritter en zijn kompanen Maus en Schlang hebben namelijk hun zinnen op Lore gezet en lokken haar in de val, maar met behulp van vrienden kan Lore ontsnappen. Maar Ritter geeft niet op. Na een mislukte smokkeloperatie komt de legertop erachter dat Ritter mee in het complot zit en hangt hem degradatie boven het hoofd. Daarna is hij vastbesloten Lore uit te schakelen, maar gelukkig kan die in tijd van nood nog eens beroep doen op haar vrienden. Het is een verhaal over absolute (prikkeldraad) en relatieve grenzen (smokkel), die op de proef worden gesteld, en vooral over hoe liefde geen grenzen kent.
– Door Barbara Artoos –