Wat een prachtboek! En wat een vakmanschap laat Torben Kuhlmann keer op keer zien. Na Lindbergh en Amstrong is Edison het derde boek waarin hij het bijzondere verhaal vertelt van een inventieve muis die aan de basis zou liggen van grote uitvindingen.
In dit boek is dat de kleine Peter die samen met de muizenprofessor die ooit als eerste op de maan kwam (in Amstrong ) op zoek gaat naar de schat van een beroemde voorvader. Daarvoor moeten ze een duikboot en duikerspakken op muizenmaat ontwerpen. Na wat gepuzzel komen ze erachter dat het Peters voorvader was die Edison aan het ontwerp van de gloeilamp hielp. Kuhlmann vertelt het verhaal vrij zakelijk en precies, wat het acceptabel maakt. Het zijn echter vooral de gedetailleerde tekeningen die ervoor zorgen dat je helemaal in het fantastische muizenavontuur mee gaat. De ontwerpen voor de muizenonderzeeër zijn van een ongelooflijke precisie. Maar dat is niet alles. Ook de perspectieven zorgen ervoor dat je als het ware alles met de muizen mee beleeft. De diepte, gezien vanuit de ladekast waar de professor en Peter opgeklommen zijn, is duizelingwekkend. En het geraamte van de walvis is vanuit muizenperspectief écht reusachtig. Komt daarbij dat Kuhlmann op een fascinerende manier omgaat met licht en donker, waardoor hij de overwegend bruine en blauwe tinten doet leven. Ten slotte zorgt Kuhlmann voor een knappe dosering van tekst en prenten.
Op cruciale momenten nemen de illustraties het verhaal over, bijvoorbeeld wanneer de twee muizen hun onderzeeër bouwen, ze als verstekeling aan boord gaan of het gezonken schip verkennen, op zoek naar de schat. Eigenlijk vertelt elke prent een verhaal op zich, met talrijke details en verwijzingen. Zo laat de openingsprent een boekhandel zien uit de eerste helft van de vorige eeuw, vol klassieke kinderboeken als Moby Dick en Treasure Island . In het bureau van de muizenprofessor hangen zijn grote voorbeelden aan de muur: Edison natuurlijk, maar ook Leonardo da Vinci en Benjamin Franklin. Zo kun je in dit boek niet alleen mee de zee in duiken, maar ook elke prent. En als je het boek uit hebt, heb je meteen een wijze les meegekregen die ook de vorige boeken kleurde: niet is onmogelijk (voor een muis) als je er echt in gelooft en ervoor gaat.
Jan Van Coillie