De wortels van de wereld

Onze recensie

De 12-jarige Robin leeft samen met zijn moeder in een grauw, armoedig dorp waar iedereen  leeft van hard labeur in de mijnen en op de sloopwerven. Ook Robin moet dagelijks gaan werken en stukken schroot ontmantelen. Hij doet dit uitzonderlijk snel en handig. Reya woont al haar hele leven, samen met Mendel, in een uitgestrekt complex van serres en koepels vol bomen, planten, bloemen, zaden, vijvers en dieren. Mendel zorgt met veel liefde voor alles wat er leeft en groeit.

Drie jaar geleden heeft Robin een tijdje met Mendel en Reya in de serres gewoond, maar deze periode is uit zijn bewustzijn verdwenen. Sinds enige tijd echter ziet en hoort hij in gedachten een meisje dat hem bekend voorkomt -hij denkt dat ze Ree heet- hoewel hij zich niet kan herinneren haar ooit echt ontmoet te hebben. Hij ziet ook beelden van een betoverende wereld vol metershoge planten, kleurrijke bloemen en vruchten. Robin ontdekt dat hij een speciale gave heeft die hem verbindt met bijzondere mensen uit het verleden. Hij wil gaan uitzoeken wat dit voor zijn leven betekent en begint aan een gevaarlijke tocht door ondergrondse grotten. De stem van Ree leidt hem op zijn tocht.

Op een dag laat Reya per vergissing een vreemdeling binnen in de serres. Die blijkt een ernstige, heel besmettelijke ziekte te hebben. Mendel wordt zwaar ziek en de bomen en planten in de serres verdorren en sterven af. Reya moet hulp gaan halen bij vrienden van Mendel, en hiervoor moet ze een lange tocht ondernemen door een voor haar onbekende buitenwereld.Op een heel bijzondere manier vinden Reya en Robin mekaar terug. Maar zullen ze op tijd zijn om Mendel en de serres te redden?

“De wortels van de wereld” is een leesboek met prachtige tekeningen. Deze tekeningen zijn volledig in harmonie met het verhaal : poëtisch, mysterieus, ontroerend, uitnodigend om verder te bladeren en te lezen. De lezer wordt gewoon meegezogen in een wonderlijke wereld.

Het verhaal is een sfeervol, hedendaags sprookje dat stof tot nadenken geeft over de manier waarop wij met onze wereld, het milieu en onze medemensen omgaan en over de gevolgen daarvan, maar dit zonder ooit belerend over te komen. Maar het gaat tegelijk ook over de queeste van twee jonge adolescenten, waarin ze meer over zichzelf en hun sterktes  te weten komen en leren omgaan met hun angsten: “Angst vertelt je zelden de waarheid. Als je er naar luistert, wordt je wereld heel klein.”

De tekst leest vlot, is vaak beschrijvend, met regelmatig dialogen, doorspekt met prachtige filosofische gedachten : “Haar verdriet heeft geen naam, het is alleen rijp.”, “Tijd en afstand zijn niet alleen te meten in lengte, maar ook in diepte.” “We blijven altijd verlangen naar de plek waar ons hart thuis is.”  En de gedachte die als een rode draad door het verhaal loopt : “Alles is met alles verbonden”. Voor wie eerder al De serres van Mendel gelezen heeft, is het een blij weerzien met de  twee hoofdpersonages, Reya en Robin : zorgzaam, intelligent, warm en ondernemend.

Dit is in principe een jeugdboek voor kinderen vanaf 10 jaar. Maar ook volwassenen die openstaan voor een imaginaire wereld en een hartverwarmend verhaal, zullen er zeker kunnen van genieten.

Myriam Vanderzeypen

Weetje

Kirsten Vanlierde, auteur, en Jurgen Walschot, illustrator, hebben naar eigen zeggen een “gedeelde sensitiviteit en gelijkaardige tegendraadsheid” met een creatieve én persoonlijke klik tot gevolg. Zij werken al geruime tijd samen aan het project “zaailingen”, creatieve scheuten waarbij tekenaar en schrijfster mekaar afwisselend uitdagen. Zij schrijft bij zijn beelden en hij tekent bij haar woorden. Deze samenwerking leidde tot de boeken De serres van Mendel en De wortels van de wereld.

Neem zeker eens een kijkje op hun websites en ontdek het kerstverhaal  van Reya en Robin.

 

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur