Samen met zijn vrienden viert Kago de slak zijn verjaardag. Ze zingen ‘lang zal hij leven…’ Snuiter de kleine egel is er bij. Hij heeft een leuke verrassing voor zijn vriend: pluisbloemen. Wie alle pluisjes in één keer kan wegblazen, mag een wens doen. Het lukt niet meteen en daarom blaast Snuiter mee zonder dat Kago het merkt. Enkele dagen na het vrolijk feest gebeurt er een vreselijk ongeluk. Een oud wespennest maakt het slakkenhuisje helemaal stuk. De dokter kan Kago niet meer redden. Mama konijn troost haar zoontje Flappie en Snuiter. Ze geeft hen chocolademelk en steekt een kaarsje aan. Op de plek van het ongeluk leggen de dieren bloemen neer.
Dan gaat het leven weer verder, maar niet voor Snuiter. Alles voelt anders, bijna alles doet hem aan Kago denken. Wensbloemen vindt hij nu stom. Heeft hij iets fout gedaan door zelf mee te blazen. Heeft hij Kago’s wens soms verprutst? Bij die gedachte kan Snuiter niet meer slapen. Maar de wijze uil Oehoe troost hem. Snuiter heeft Kago juist blij gemaakt op het feest. Misschien was de wens wel dat ze voor altijd vrienden zouden blijven. Ook als iemand dood is kan je vrienden blijven, zegt uil. Kago woont voortaan in het hart van zijn vrienden. De volgende dag zoekt Snuiter samen met Flappie een mooie wensbloem uit. Ze wensen dat ze Kago nooit vergeten.
De Wensbloem is een verhaal over afscheid, rouw en de rituelen en gevoelens die daarbij horen. In dit verhaal sterft een leeftijdgenootje, een vriend van Snuiter. Het afscheid komt onverwacht. Bij de dood van een leeftijdgenoot beseffen kinderen plots hoe kwetsbaar ze zelf zijn. Snuiter blijft achter met een hoofd vol vragen. Hij voelt zich schuldig. Is hij soms verantwoordelijk voor het ongeluk? Heeft hij de wens verprutst door mee te blazen met zijn vriend? Dat soort magisch denken is heel normaal bij jonge kinderen. Volwassenen kunnen helpen door met hen te praten en antwoorden te bieden. Niemand is verantwoordelijk voor het ongeluk, zegt de wijze uil. Kago was gewoon op de verkeerde plek.
Rocio del Moral zorgde ook in dit boek voor sfeervolle prenten. De kleuren versterken het contrast tussen het vrolijke verjaardagsfeest en de sombere sfeer na het ongeluk. Donkere gedachten kwellen Snuiter vooral tijdens de nacht. De kaarsjes, de stenen en de dromenvanger zijn herkenbare elementen in het afscheidsritueel. Dieren zijn voor jonge kinderen goede identificatiefiguren omdat ze zowel vertrouwd zijn en tegelijkertijd een zekere afstand scheppen. De dood van een diertje is voor veel jonge kinderen de eerste kennismaking met de dood. De dood van de kleine kwetsbare slak Kago is daarvan een goed voorbeeld.