De vuilniswagen van Muis

Onze recensie

Muis van Lucy Cousins hoort thuis in het rijtje klassieke peuterboekenhelden als Nijntje, Dikkie Dik of Kikker. De vier  hebben gemeen dat hun illustrator hen zo eenvoudig en herkenbaar tekende dat jonge kinderen er over de hele wereld door gefascineerd zijn. Het is bovendien een vrolijke, zorgeloze omgeving die Cousins tekent, extra in de verf gezet door de felle, vooral primaire kleuren.

De vuilniswagen van Muis is een stevig kartonboekje in de vorm van een vuilniswagen. Het brengt jonge kinderen op een speelse manier in contact met het sorteren van afval. Muis en Kora Kip halen het gescheiden afval op, want ‘dat is beter voor de natuur’. Eerst restafval en vervolgens glas, papier en karton en ten slotte lege yoghurt- en melkpakken. Alles gaat gepaard met geluiden, wat de voorlezer extra plezier bezorgt: Broemm, broemm!/ Woesj!/ Klenk, klank, klonk!/ Beng, beng, bong! Ook de dierennamen zijn gekozen op de klank, ze beginnen met de eerste letter van het dier in kwestie: Kora (kip), Kees (krokodil), Eddie (eekhoorn) en Oscar (olifant). Alleen bij Dotty liet de vertaler een steekje vallen: de D hoort bij ‘donkey’, maar niet meer bij de ezel. Op het einde leren de kleine kijkers en luisteraars dat van het afval nieuwe dingen worden gemaakt (al zal de ouder moeten aanvullen wat dan precies gemaakt wordt).

Ouders uit Vlaanderen en Nederland zullen nóg het een en ander moeten aanvullen. Zo wordt in dit boek geen gft (groenten-, fruit- en tuinafval) opgehaald en bestaat de vuilniswagen van Muis en Kora die de verschillende soorten afval kan ophalen hier (nog) niet (wat overigens in een kleine noot op de achterkant ook opgemerkt wordt). De vuilniswagen van Muis is een mooi kartonboekje dat kinderen van jongs af aan kan helpen om te leren sorteren.

Jan Van Coillie

 

Weetje

De Britse Lucy Cousins is een van de meest succesvolle auteurs van peuterboekjes ter wereld. Van haar boeken worden wereldwijd meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht in om en bij de 30 talen.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur