Lana is een meisje van 12 jaar dat haar moeder een jaar geleden plotseling heeft verloren in een auto-ongeluk, en daardoor bij haar opa in Parijs woont. Ze is zo verdrietig dat niets haar nog kan boeien. Haar opa neemt haar op een dag mee naar een museum, Lana zou veel liever thuisblijven want het gaat toch een hele week stormen en regenen, ze stemt uiteindelijk toe om één dagje met haar opa mee te gaan. Als ze aan de Eiffeltoren komen, en haar opa even weggaat, krijgt ze van een onbekende een pakje dat ze alleen mag opendoen als ze alleen is. Ze stopt het pakje weg als ze terug naar huis gaan. Wanneer haar opa een dakpan gaat repareren, ziet ze haar kans schoon en trekt het papier van het pakketje, er zit een klokje in en een brief waarop staat dat ze naar de Eiffeltoren moet gaan want daar kan ze met het klokje terug in de tijd gaan. Dit zou een geweldige kans zijn om de dood van haar moeder ongedaan te maken. Midden in een hevige onweersstorm gaat Lana met het tijdreishorloge naar de Eiffeltoren, ze omzeilt de beveiliging en rent naar de lift, vastbesloten om een jaar terug in de tijd te reizen. Wanneer de lift omhooggaat is er plots een enorme knal. Lana is opeens terug in de straten van Parijs, maar niet op de dag van haar moeders ongeluk. Ze is in Parijs meer dan 100 jaar geleden In een wereld met weinig auto’s maar veel koetsen en mensen met hoeden en rare kleding, en belangrijke personen zoals Gustave Eiffel.
De nacht van de bliksemregen is een geweldig boek van Myron van der Velden. Je gaat volledig mee in dit avontuur en waant je dan ook in Parijs. Ook het stukje tijdreizen is meeslepend verwoord. Het is een magisch mooie en tegelijk rijke jeugdroman over schuldgevoelens, afscheid nemen en durven geloven in het onmogelijke. Een klassiek tijdreisverhaal maar heel spannend en ontroerend. Ikzelf ben ook nog veel te weten gekomen over Gustave Eiffel. Achter in het boek vind je kort de plekken beschreven waar Lana in Parijs is geweest. Leuk als je zelf eens Parijs bezoekt.
Weetje
Gustave Eiffel is één van de meest vooraanstaande mensen van de 20e eeuw. Met zijn geweldige monumenten als de Eiffeltoren en het Vrijheidsbeeld is hij ongetwijfeld één van de meest interessante personen uit de 19e en 20e eeuw. Eiffel was een visionair en vond dat zijn Eiffeltoren nergens mooier stond dan in zijn Parijs en dat hij daar moest blijven staan. Dat zijn twee beelden nu nog op iconische plaatsen staan is een teken dat Gustave Eiffel niet zomaar een man was, hij was geniaal.
Magela Thielemans