Als Teun een mooie tekening wil maken, vindt hij in zijn tas een stapel brieven. De krijtjes doen niet meer mee. Ze vinden het tekenwerk niet langer leuk en schreven hun klachten neer. Elk krijtje heeft een eigen verhaal. Het Rood krijtje is licht overspannen. Het moet veel harder werken dan alle andere krijtjes en dat het hele jaar door.
Al die brandweerauto’s, appels en hartjes! En tijdens de kerstvakantie zijn de Kerstmannen aan de beurt. Rood is echt aan rust toe. Ook Grijs voelt zich uitgeput: olifanten kleuren vergt een reuze inspanning. Het Blauw krijtje vraagt op zijn beurt om met rust gelaten te worden. Het is zo afgestompt dat het niet meer over de rand van het doosje kan kijken. Andere kleuren zoals Beige en Roze vinden dat ze veel te weinig kansen krijgen. Waarom grijpt Teun altijd naar Bruin als hij een paard of een hond tekent? En wordt Roze in de steek gelaten omdat ze een meisjeskleur is? Waarom geen roze cowboy of een roze dinosaurus tekenen ? Wit voelt zich overbodig en wil daar graag eens over praten terwijl Zwart meer wil doen dan lijntjes trekken. Wanneer tekent Teun eens een leuke zwarte strandbal? Gelukkig zijn er krijtjes die wel tevreden zijn met hun lot. Groen bijvoorbeeld wil alleen melden dat Geel en Oranje ruzie hebben en niet langer met elkaar praten. Kan Teun dit oplossen? Geel beschouwt zichzelf als de kleur van de zon en dat moet zo blijven! Maar de brief van Oranje bewijst dat Teun ook oranje zonnen kleurt. Het Paars krijtje moppert over ‘buiten de lijntjes’ kleuren terwijl het Huidskleur krijtje zich schaamt en zonder papiertje niet naar school durft. Wat nu met zoveel klachten? Teun had echt zin om te kleuren maar hij wil ook dat zijn kleurkrijtjes gelukkig zijn. Dus toch maar aan de slag. Het wordt een prachtige originele tekening, goed voor een 10 !
De krijtjes staken is een uniek prentenboek met een sprankelende boodschap. De gevoelens van de schrijvende kleurkrijtjes zijn zeer menselijk en herkenbaar. In elke groep – op school, in het gezin op het werk, de jeugdbeweging of een sportclub – zoeken mensen naar respect en waardering. Groot en klein willen graag een plaatsje onder de zon en wensen correct behandeld te worden. Iedereen is er gevoelig voor en stelt vragen. Kom ik voldoende aan bod (Wit, Roze, Beige) of word ik om een of andere reden genegeerd? Moet ik méér presteren dan de anderen (Rood, Grijs, Blauw)? Is er iemand die mijn positie bedreigt (Oranje, Geel)? Wordt er gediscrimineerd op basis van huidskleur (Beige, Wit, Zwart) of sekse (Roze)?
De prentenboekenmakers zetten met verve verschillende types neer en dat blijkt niet alleen uit de klachten, maar ook uit het taalgebruik en het handschrift van de krijtjes. Paars en roze houden van orde en netheid; ze kleuren binnen de lijntjes. Groen is een echte bemiddelaar die verzoenend optreedt. Huidskleur is verlegen, Oranje assertief. Kinderen zullen de klachten van de krijtjes zeker begrijpen en leren nadenken over een eerlijke oplossing.
Het prentenboek biedt tal van mogelijkheden om in groep te werken rond identiteit,gevoelens, teamspirit, conflict en verzoening, kunst en creativiteit. Teun kan uiteindelijk iedereen tevreden stellen, omdat hij goed luistert naar de klachten, en vooroordelen en vaste patronen durft loslaten. Zo krijgt de wereld een frisse nieuwe kleur. De krijtjes staken is echter een boek zonder leeftijd dat ook volwassen lezers een spiegel voorhoudt.
Rita Ghesquiere