Een jongen schrijft een brief naar zijn vriendinnetje. Als hij de omslag in de postbus wil stoppen, waait zijn brief weg. De brief begint dan aan een lange reis, via een reiziger, een dievegge, een politieagente, een baby, een poes, … Hij duikt op bij de kerstman in het hoge Noorden, bij een cowboy uit Amerika, bij een gezin vluchtelingen uit het Midden Oosten. Maar uiteindelijk komt hij dan toch in de brievenbus van het vriendinnetje terecht. En kijk, ook zij heeft net een brief geschreven. Zij vertrouwt hem toe aan een postduif die de brief netjes bij de jongen aflevert.
De auteur gaf dit prentenboek in 2020 al uit in het Frans, in 2021 vertaalde ze het naar het Nederlands. Op het eerste gezicht lijkt dit een banaal verhaaltje: jongen schrijft brief, meisje schrijft terug. Maar het bijzondere van dit boek is het tweerichtingsverkeer. Je kan het boek namelijk lezen van voor naar achter (wanneer de jongen zijn gele briefomslag heeft verzonden), maar ook van achter naar voor (wanneer het meisje haar roze briefomslag verzendt). De tekst is in de twee richtingen te lezen en ook de tekeningen sluiten perfect bij elkaar aan, welke richting je ook kiest. Op elke tekening zie je de gele omslag, maar ook de duif met de roze omslag is op elke dubbele pagina terug te vinden. Misschien had de lezer dit niet opgemerkt bij een eerste lezing. Als je echter terugkeert in het boek, kan je er niet meer naast kijken. Bij het terugkeren merk je trouwens telkens nieuwe dingen op, die je in de heenrit niet had gezien.
De tekeningen hebben een retro-tintje. Ze beslaan telkens de dubbele pagina. De korte tekst staat in schrijfletters op een blauwe lijn onderaan de tekening, alsof hij recht uit de brief is ontsnapt. Dit alles voelt logisch aan. Pennenvrienden die met de post brieven naar elkaar schrijven zijn inderdaad retro, maar de auteur maakt het gegeven tot iets hips en avontuurlijks. Ze lette er bovendien op om haar personages te variëren in gender en ras en om ook de rolpatronen af te wisselen. Op de tekeningen zie je een vrouwelijke politieagent die een dievegge achternazit, een vader met zijn baby in een buggy, een moslimgezin, …
Gerda Dendooven schreef met ‘ de heen-en-weerbrief’ een prachtig, melancholisch prentenboek.
Lut Vanderaspoilden